Εκδήλωση του ΣΕΔΗΚ  στο Ρέθυμνο με Θεατρικά δρώμενα, εισηγήσεις και βραβεύσεις

 

             ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 23-01-2020.   Ανταπόκριση Κ.  Κλαψινού   απο Ρεθυμνο

 

        Δύο κλάδοι που αποτελούν σήμερα τους κυριους οικονομικους πορους  της τοπικής οικονομίας και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τον πλούτο και τις ομορφιές της Κρήτης είναι αυτός της ελαιοκομίας και του τουρισμού, συνεισφέροντας ετησίως το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του νησιού.koino1 Σήμερα, σταδιακά μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις των φορέων του νησιού αλλά και τη συνεισφορά των επιχειρηματιών και πολιτών, οι δύο κλάδοι έχουν καταφέρει να βαδίζουν ολοένα και περισσότερο «χέρι-χέρι» γεγονός που αν ενισχυθεί περαιτέρω θα δώσει νέες προοπτικές για το μέλλον. «Σύμμαχος» στην προσπάθεια αυτή είναι τόσο ο πολιτισμός, όσο και η αποδεδειγμένη διεθνώς υγιεινή αξία του ελαιολάδου στην υγεία που αποτελούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και διαφοροποιούν την Κρήτη σε σχέση με άλλες περιοχές, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.


       Οι παραπάνω άξονες, αναδείχθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο με θέμα «Η πολιτιστική και υγιεινή αξία του Κρητικού ελαιολάδου». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ΣΕΔΗΚ, ο Δήμος Ρεθύμνου, η Περιφέρεια Κρήτης και οι Περιφερειακές Ενότητες σε συνεργασία με τρία δημοτικά σχολεία του Ρεθύμνου, το 10 Δημοτικό Σχολείο, το 15ο Δημοτικό Σχολείο και το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου.

    Μέσα από θεατρικά δρώμενα και εισηγήσεις των επιστημόνων αναδείχθηκαν εύστοχα οι πτυχές της ελαιοκομίας στην Κρήτη αλλά και οι σύγχρονες ανάγκες καθώς και οι προοπτικές για το μέλλον.

    Οι μαθητές των σχολείων παρουσίασαν μέσα από θεατρικά δρώμενα που προετοίμασαν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, την ιδιαίτερη αξία του ελαιολάδου, την διαδικασία της συγκομιδής της ελιάς αλλά και την ελιά μέσα από το μύθο και την ποίηση. Παράλληλα, στις ομιλίες τους επιστήμονες ανέδειξαν την διαχρονική αξία του ελαιολάδου στην διατροφή και τη γαστρονομία, τον ρόλο του στην υγεία παιδιών και ενηλίκων αλλά και τον πολιτισμό της ελιάς στην προώθηση του ελαιοτουρισμού.


      «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ»
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε στις στοχεύσεις της εκδήλωσης και την αξία του πολύτιμου αυτού προϊόντος. «Είναι σημαντικές αυτές οι εκδηλώσεις οι οποίες αφορούν την ανάδειξη της αξίας και της Κρητικής διατροφής και κυρίως του ελαιολάδου που είναι το συστατικό αυτής της διατροφής. Είναι σημαντικές όχι μόνο γιατί ενημερώνεται ο κόσμος αλλά γιατί απευθύνεται κυρίως στα παιδιά μας. Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι φορείς των νέων ιδεών και αντιλήψεων για πάρα πολλά πράγματα καινοτομίας αλλά και για την υγιεινή διατροφή. Μέσα από παιδαγωγικές δράσεις, με θεατρικά δρώμενα μαθαίνουμε πράγματα πολύ ωραία και με έναν παιδαγωγικό τρόπο ώστε να απορροφούνται και να γίνονται πλέον γνώση των παιδιών μας. Αυτές οι εκδηλώσεις παράλληλα αποτελούν και μια επιβράβευση για εκείνες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν στην εστίασή τους μόνο το αγνό, παρθένο, ελαιόλαδο. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε το προϊόν όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί έτσι στηρίζουμε τον ελαιοπαραγωγό μας ο οποίος φέτος δοκιμάστηκε από την λεηλασία που υπέστη στα έσοδά του από το δάκο. Επιπλέον, γιατί είναι ένα πολύ καλό διατροφικό προϊόν» ανέφερε ο κος Μαρινάκης.


     Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟ
      Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Γεωπόνος Δρ Νίκος Μιχελάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτιστική αξία του ελαιολάδου και τη διασύνδεση του με τον ελαιοτουρισμό, αφού εκτός από τα οφέλη στην υγεία κάτι που οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιο

elaiolado 11

ύ γνωρίζουν καλά, είναι σημαντική και η ανάδειξη αλλά και αξιοποίησή του σε κλάδους της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός. «Η εκδήλωση δεν αποτελεί μια απλή πολιτιστική εκδήλωση αλλά είναι μια εκδήλωση με την οποία προσπαθούμε μέσα από θεατρικά δρώμενα και άλλες εκδηλώσεις να φέρουμε στην επιφάνεια και στην επικαιρότητα τα βασικά προβλήματα τα οποία απασχολούν την περίοδο αυτή την ελαιοκομία της Κρήτης και να τα αναδείξουμε όσο γίνεται περισσότερο. Μέσα και ποσότητες που έχουν μειωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο, λόγω των καταστροφών που υπέστη ο κλάδος από τον δάκο. Την ίδια ώρα συνολικά 7 εκατομμύρια επισκέπτες «μετρά» ο τουρισμός στο νησί και έτσι είναι εύλογο η προσπάθεια να κατευθύνεται για τα επόμενα χρόνια στη διασύνδεση των δύο κλάδων προς όφελος και ενίσχυση τους. «Ο ένας τομέας μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει την ανάπτυξη του άλλου», υπογράμμισε ο κος Μιχελάκης τονίζοντας πως «και οι δύο κλάδοι αποτελούν τους κύριους οικονομικούς πόλους του νησιού».πό την εισήγησή μου δίδεται μια έμφαση περισσότερο στο ότι πρέπει η πολιτιστική και η υγιεινή αξία του ελαιολάδου να αξιοποιηθούν όσο γίνεται καλύτερα για την προώθηση του ελαιοτουρισμού αλλά και για την επίλυση των βασικότερων προβλημάτων που απασχολούν την ελαιοκομία της Κρήτης, η οποία όπως ξέρετε διέρχεται μια κρίσιμη περίοδο» τόνισε μεταξύ άλλων ο κος Μιχελάκης.

    Όπως εξήγησε στη διάρκεια της ομιλίας του ο κος Μιχελάκης η Κρήτη παράγει ετησίως 100 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο

 

       Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα ζητήματα που τα τελευταία χρόνια εστιάζουν στις καταστροφές από τον δάκο και τα καιρικά φαινόμενα αλλά και την χαμηλή τιμή στην οποία παραμένει το ελαιόλαδο της Κρήτης συγκριτικά με την ποιότητά του. Παράλληλα, μίλησε και για τον τουρισμό, όπου όπως τόνισε παρατηρείται υπερφόρτηση σε ορισμένες περιοχές του νησιού καθώς και την ανισοκατανομή του τουρισμού μεταξύ Βορρά και Νότου, παραλιακών και μη περιοχών αλλά και της ενδοχώρας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργούνται και την ανάγκη να βρεθούν σε κοινή «τροχιά» πολλαπλασιάζοντας ο ένας τα οφέλη του άλλου. «Η ελαιοκομία μπορεί να συμβάλλει στον τουρισμό για την ποιοτική, την χρονική και γεωγραφική επέκταση του ενώ ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη προβολή και κατανάλωση του ελαιολάδου» υπογράμμισε ο ίδιος.


       Όπως εξήγησε ο κος Μιχελάκης οι στόχου του ελαιοτουρισμού στην Κρήτη εστιάζουν στην ανάπτυξη στην ενδοχώρα, την προβολή και την γεωγραφική επέκταση που ευνοούνται από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που δεν είναι άλλα από την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει το νησί. Έχει αποδειχθεί πως ο ελαιοτουρισμός προσελκύει ιδιαίτερα και τους επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων που εστιάζουν στην υγεία τους, γεγονός που «απαντά» και στις διαρκείς στοχεύσεις για τον τουρισμό, όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και με δεδομένο πως οι εν λόγω επισκέπτες στρέφονται προς τα άκρα της περιόδου αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού.