Προτείνουν στην Ισπανία σαν λύση στην ελαϊκή κρίση:

 

*Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

Την απόσυρση και όχι την αποθήκευση 600.000 τόνων Βιομηχανικού (Λαμπαντε) ελαιολάδου για χρησιμοποίηση του προς παραγωγή βιοντηζελ πρότεινε η «Ένωση Αγροτών και Κτηνοτροφών της Ισπανίας» στο deksamenes2Υπουργείο Γεωργίας της χώρας, σαν εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των χαμηλών τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο.

Ειδικότερα πρότεινε το μέτρο αυτό να θεσπιστεί στα πλαίσια των έκτακτων μέτρων διαχείρισης κρίσεων μέσω Κανονισμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).

Η πρόταση, σύμφωνα με την Οργάνωση ,γίνεται επειδή δύο μήνες και πλέον από την εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης οι τιμές παραγωγού δεν έχουν επανέλθει. Και αυτό γιατί, όπως σημειώνει η Οργάνωση η ιδιωτική αποθεματοποίηση , όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα, δεν αποτελει αποτελεσματικό μέτρο για την εξισορροπηση προσφοράς και ζήτησης . Πολύ περισσότερο ότανη καθιέρωση δασμών στην εισαγωγή Ισπανικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ, επιβαρύνει την σοβαρή κρίση στις τιμές παραγωγού.

 

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και  Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα  άρθρα του εκφράζουν  προσωπικές  απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr