Εξ αποστάσεως και ηλεκτρονικά λόγω Κορωνοϊού

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

 Μετά απο αρκετές αμφιταλαντεύσεις και διενέξεις μεταξύ Υπουργείου, ΟΠΕΚΕΠΕ και Φορέων διαχείρισης του ΟΣΔΕ για την έναρξη και τον τρόπο υλοποίησης της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, τελικά το σύστημα άνοιξε και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. η υποβολή των δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2020. el nea1

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, εμπρόθεσμες θεωρούνται οι δηλώσεις που θα υποβάλλονται ως τις 15 Μάιου 2020.  Οι δηλώσεις που θα υποβάλλονται στην συνέχεια και μέχρι 9 Ιουνίου θα γίνονται δεκτές αλλά με ποινή καθυστέρησης ανά εργάσιμη ημέρα που δεν ανακοινώθηκε.

Η υποβολή των δηλώσεων μπορεί να γίνεται είτε ηλεκτρονικά απο του δικαιούχους μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ οπότε θα είναι δωρεάν, είτε μέσω πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ενιαίας ενίσχυσης, αλλά εξ αποστάσεως (δηλαδή τηλεφωνικά ή με e-mail) και επί πληρωμή,

Το κόστος υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των αγροτεμαχίων κάθε   δήλωσης και καταβάλλεται είτε άμεσα, είτε μετά απο δήλωση απο το πόσο της δικαιούμενης ενίσχυσης.

Πιστοποιημένα ΚΥΔ λειτουργούν κατά περιοχές σε όλη την Ελλάδα και μπορεί να τα δουν οι ενδιαφερόμενοι στο www.opekepe.gr (Ενεργά Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων).

Ειδικά για την Κρήτη, τα πιστοποιημένα ΚΥΔ μπορείτε να τα δείτε πατώντας ΕΔΩ .

___________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr)