Προτάσεις γίνονται απο Ιταλία, Ολλανδία και Ευρωβουλευτές, ενώ θετικά το βλέπει και η Ελλάδα

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

Η κρίση του Κορωνοϊού φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για επίσπευση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2020 μέσα στο Μάϊο, αντί για τον Οκτώβριο όπως γίνεται συνήθως.

Τον δρόμο αυτό άνοιξε η Ιταλία η οποία, σύμφωνα με δήλωση της Υπουργού Αγροτικής Πολίτικης Teresa Bellanova αποφάσισε την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κατά 70% τον Μάιο απο εθνικά κονδύλια, τα οποία σε δεύτερο χρόνο θα πιστωθούν από την Ευρώπη.el nea2

Ανάλογη ρύθμιση προωθεί και η Ολλανδία η οποία σχεδιάζει αυξημένη προκαταβολή των ενισχύσεων πριν το Φθινόπωρο.

   Μια τέτοια ρύθμιση φαίνεται να βλέπει θετικά και η Ελλάδα προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα στον αγροτικό τομέα, πράγμα που όμως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Υπέρ   της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης κατά 50% το Μάϊο, τάσσεται και το ΚΙΝΑΛ μετά από τηλεδιάσκεψη που έκανε με εκπροσώπους των αγροτών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την κρίση.

Εξάλλου, ομάδα Ευρωβουλευτών ζήτησε να καταβάλλεται η Ενιαία ενίσχυση σε δυο ίσες δόσεις ετησίως για τα επόμενα δυο χρόνια, λόγω της καθυστέρησης της νέας ΚΑΠ και πρότεινε πριν απο την εξωτερική σύγκλιση, να προχωρήσει ή εσωτερική κατά περιφέρεια ενισχύσεων (Αροτραίες, Δενδρώδεις, Βοσκότοποι), πράγμα όμως που θα αποβεί σε βάρος της ελαιοκαλλιέργειας .

_____________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr)