Ενώ η καρπόδεση προχωρεί, οι νέοι δάκοι εμφανίστηκαν και η πήξη του πυρήνα επίκειται!

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

    Η έγκαιρη έναρξη της πρώτης διάβροχης της δακοκτονίας φαίνεται ότι μάλλον τίθεται υπό αμφισβήτηση και φέτος, παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα της περσινής χρόνιας.

   Και αυτό γιατί, ενώ οι ελιές ήδη «γύρισαν» (η καρπόδεση ολοκληρώθηκε) στις πρωϊμότερες περιοχές και η πήξη του πυρήνα - κρίσιμο στάδιο για την δακοκτονία - μέσα σε δυο-τρεις εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί, οι διαδικασίες προετοιμασίας της δακοκτονίας βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.eleonea may4

 

   Και ο Δάκος μετά τις έντονες περσινές προσβολές φαίνεται ότι έχει ήδη δημιουργήσει ισχυρό στρατό από άτομα «λευκής γενιάς» που είναι έτοιμα να δράσουν μόλις υπάρξει ελαιόκαρπος σε κατάλληλο στάδιο. Αυτό επισημαίνεται από πολλούς παραγωγούς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ήδη παρατηρούν άφθονα άτομα Δάκου σε κηπευτικά ή αυτοφυή φυτά.

 

      Και ενώ αυτά συμβαίνουν, σύμφωνα με δηλώσεις ΔΑΟΚ της Κρήτης, κάποιοι διαγωνισμοί για εργολάβους και παγιδοθεσία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά και οι εγκρίσεις για προσλήψεις προσωπικού βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Παράλληλα δεν έγινε γνωστό αν η προμήθεια των νέων «δραστικότερων» φαρμάκων που ανακοινώθηκε ότι θα έκανε η Περιφέρεια έχει προχωρήσει και αν τα υπάρχοντα παλαιά φάρμακα διαθέτουν εγγυημένη δραστικότητα.

 

   Επομένως, η πρώτη διαβροχή, που είναι η πλέον κρίσιμη και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την πήξη του πυρήνα και άνευ αναμονής ενδείξεων παγίδων είναι ήδη αργοπορημένη, τουλάχιστο για τις πρωϊμότερες περιοχές.

 

   Και αυτό βέβαια δεν αποτελεί καινοφανή άποψη. Είναι γνωστό απο παλιά και επισημαίνεται και στις παλιές εγκυκλίους τουeleonea may5 Υπουργείου Γεωργίας, όπως αυτή του 1976 απόσπασμα της οποίας υπάρχει στο βιβλίο για την Δακοκτονία του έμπειρου Γεωπόνου κ. Μπουρνάκα (βλ. Φώτο).

 

   Όμως, το ότι η   έγκαιρη αντιμετώπιση του Δάκου, όπως και του Κορωνοϊού, έχει κρίσιμη σημασία, επισημαίνεται και πάλι σε πρόσφατη έκθεση για την Δακοκτονία στην Κρήτη, που μας έστειλε ο κ. Μπουρνάκας στην οποία αναφέρει ότι πρώτος λόγος στον όποιο οφείλεται η μεγάλη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης το 2019, είναι η «μη επίκαιρη επέμβαση του πρώτου ψεκασμού» .

 

     Εμείς, μετά τα όσα έγιναν γνωστά πρόσφατα για την εργαστηριακά διαπιστωμένη μειωμένη θνησιμότητα ορισμένων φάρμακων, θεωρούμε πως δεύτερος λόγος, για την περσινή αποτυχία μπορεί να είναι και κάποια φάρμακα, τα όποια είναι φανερό ότι πρέπει, χωρις συζήτηση να αποσυρθούν.

______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr)