Ευκαιρία για προβολή της Μεσογειακής-Κρητικής διατροφής

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

   Μια σημαντική σε σημασία εκδήλωση με την ονομασία “Cultural Greek Dinner” (Πολιτιστικό Ελληνικό Δείπνο) πρόκειται να οργανωθεί προσεχώς στο Τελ Αβιβ  από την «Γαστρονομική Εταιρεία του Ισραήλ» η οποία αποτελεί επίσημο παράρτημα του διεθνούς γαστρονομικού συλλόγου «Chaîne des Rôtisseurs».telaviv

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ η εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν 100 άτομα θα λάβει χώρα στο http://www.avsha.co.il/en/ και λόγω των μέτρων στην λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, ξενοδοχείων και συναφών χώρων, η Ένωση Γαστρονόμων θέτει υπόψη ότι διατεθούν χώροι με χαμηλό αντίτιμο. Οι συμμετέχοντες που καταβάλουν παγίως εισιτήριο για τη συμμετοχή τους σε παρόμοιες εκδηλώσεις θα προσκληθούν από τα μέλη της Ένωσης Γαστρονόμων η οποία και θα αναλάβει τη δαπάνη της εκδήλωσης. 

Η εκδήλωση σχεδιάζεται να περιλάβει στο πρώτο μέρος παρουσίαση Ελληνικών εδεσμάτων και οίνων υπό τους ήχους Ελληνικής μουσικής. Ακολούθως θα παρατεθεί δείπνο στο οποίο ο Πρέσβυς Ελλάδος κ. Παναγιώτης Σαρρής θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες ενώ ο Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Δασκαλόπουλος, θα ομιλήσει για την Μεσογειακή κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. Το μενού της εκδήλωσης θα διαμορφωθεί από τον κορυφαίο ισραηλινό σεφ Avshalom-Avsha Atias.

Όπως τονίζει η Ελληνική Πρεσβεία στο Ισραήλ, η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τα Ελληνικά προϊόντα, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν οι Ελληνικές εξαγωγές στο Ισραήλ κατά 28% (27 εκ. δολ.) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2019. Η προοπτική ανοίγματος ενιαίου χώρου πτήσεων και τουρισμού μεταξύ Ελλάδος-Ισραήλ έχει επαυξήσει το ενδιαφέρον για ελληνικά προϊόντα.

 

Εμείς ελπίζουμε ότι, ο κ. Δασκαλόπουλος ως ομιλητής της βραδιάς, δεν θα παραλείψει να αναφέρει ότι, βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής είναι το ελαιόλαδο και ότι δεν νοείται Μεσογειακή διατροφή χωρίς αυτό. Και ακόμη, αν θέλει,  μπορεί να διευκρινίσει ότι το προβαλλόμενο σήμερα πρότυπο Μεσογειακής διατροφής, που αναγνωρίστηκε από την UNESCO μετά από πρόταση της Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Βόρειου Μαρόκου,  είναι ένα κατασκευασμένο πρότυπο υγιεινής διατροφής το οποίο βασίστηκε στην Ελληνική και ιδιαίτερα την Κρητική διατροφή η οποία με διεθνείς επιδημιολογικές έρευνες, όπως η «Μελέτη των 7 χωρών» που έγινε την 10/ετία του 1960, από τον διεθνώς αναγνωρισμένο επιδημιολόγο Ancel Keys από την Μινεσότα, διαπιστωθηκε οτι αποτελουσε τον κυριο παραγοντα της μακροζωίας των Κρητικων.  Αυτά και άλλα αναλύονται στο βιβλίο «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» του ΣΕΔΗΚ, το οποίο, αν θέλει ο κ. Δασκαλόπουλος μπορούμε να του το στείλουμε.

______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr)