Προβλέψεις για μείωση κατανάλωσης και εξαγωγών λόγω Κορωνοϊού

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

    Παρά την χαμηλότερη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες της ΕΕ, τα σημερινά αποθέματα στις χώρες αυτές είναι αρκετά αυξημένα και συνεχίζουν να πιέζουν τις τιμές, ενώ τα μέτρα λόγω Κορωνοϊού ενδέχεται να αποδυναμώσουν την κατανάλωση και να μειώσουν τις εξαγωγές.eleonea5 1

  

   Αυτά προκύπτουν απο έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία επισημαίνεται ότι ενώ κατά την περίοδο 2019/20, η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ ήταν κατά 15% χαμηλότερη από εκείνη της προηγούμενης περιόδου, οι δασμοί των ΗΠΑ, τα προβλήματα μεταφοράς που συνδέονται με τον COVID-19 και οι γενικές οικονομικές συνθήκες, ενδέχεται να αποδυναμώσουν την παγκόσμια ζήτηση για ελαιόλαδο, με πιθανή μείωση των εξαγωγών κατά -8% κατά το 2019 / 20.

   

   Με τα μέτρα περιορισμού λόγω της υγειονομικής κρίσης, οι λιανικές πωλήσεις ελαιολάδου αρχικά αυξήθηκαν, ιδίως στις χώρες παραγωγής της ΕΕ, γεγονός που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, συνέβαλαν στη γενική ανάκαμψη της κατανάλωσης στα κράτη αυτά κατά + 13% ετησίως, παρά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης. Κι αυτό γιατί οι πωλήσεις στην λιανική (σουπερ μάρκετ)   και οι κατευθείαν πωλήσεις από παραγωγούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% της ετήσιας κατανάλωσης.

  

   Ωστόσο, καθώς η ατομική κατανάλωση ελαιολάδου είναι χαμηλότερη στις μη ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ε.Ε., η συνολική κατανάλωση σε αυτές μπορεί να μειωθεί κατά 9% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

 

   Τελικά σύμφωνα με την   πρόσφατη αυτή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Πιν.1), την 19-05-2010   οι συνολικές ποσότητες ελαιολάδου που έχουν παραχθεί την περίοδο 2019/20 στις χώρες της ΕΕ, ανέρχονται σε 1.890 χ.τ. , ενώ τα υπάρχοντα σήμερα αποθέματα φθάνουν τους 693 χ.τ.eleonea5 2

  

   Η Ισπανία, παρά τις αυξημένες (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οργανώσεών της) εξαγωγές και την επίσης αυξημένη εσωτερική της κατανάλωση κατά το 2020, εξακολουθεί να διατηρεί πολύ αυξημένα αδιάθετα αποθέματα (601 χ.τ.) ενώ παράλληλα έχει και δεσμευμένους 213 χ.τ. στην ιδιωτική αποθεματοποίηση, που θα απελευθερωθούν τον Αύγουστο.

  

    Η Ελλάδα, έχει αναφέρει στην ΕΕ τον Μάρτιο ως εκτιμώμενη τελική παραγωγή 275 χ.τ.,  κατανάλωση   125 χ.τ., και αποθέματα σημερινά σε 41 χ.τ.

 

Παράλληλα από Ελληνικές πηγές (ΣΕΒΕ) προκύπτει ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου κατά τον Μάρτιο 2020, ηταν αυξημένες σε σχέση με τον Μάρτιο 2019 κατά 53% σε αξία (59 εκ.€)   και κατά 67% σε ποσότητα (34χ.τ.). Ωστόσο, η μέση τιμή εξαγωγών (1,73€/κ) ηταν αρκετά μειωμένη (-9%)   έναντι της περσινής (1,89€/κ) πράγμα που σημαίνει ότι τελικά οι εξαγωγές στηρίχτηκαν στις μειωμένες τιμές παραγωγού.

______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr)