Παρά τις αυξημένες εξαγωγές

     

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

   Παρά το ότι σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ (ΒΗΜΑ 24.5.20) οι εξαγωγές ελαιολάδου κατά τον Μάρτιο 2020, ηταν αυξημένες σε σχέση με τον Μάρτιο 2019 κατά 53% σε αξία (59 εκ.€)   και κατά 67% σε ποσότητα (34χ.τ.), οι τιμές παραγωγού δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση.

 

   Αυτό επιβεβαιώνεται και   από την μέση τιμή (1,73€/κ) με την οποία έγιναν οι εξαγωγές αυτές η οποία ήταν αρκετά μειωμένη (-9%)   έναντι της περσινής (1,89€/κ) και σημαίνει ότι τελικά οι εξαγωγές στηρίχτηκαν στις μειωμένες τιμές παραγωγού όπως έγινε και με την Ισπανία και Τυνήσια και όχι στις ιδιαίτερες προσπάθειες των εξαγωγέων.

  

     Συνοπτικά, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 26-5-20 (www.sedik.gr) οι εξελίξεις στις τιμές είχαν ως εξής:eleonea5 3

    Στην Ελλάδα, οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές που προσφέρονται (Πιν.1.) κυμαίνονται στα 2,35-2,10€/κ, όμως για ελαιόλαδα έξτρα παρθένα οξύτητας 0,3 βαθμών. Επομένως για λάδια με μεγαλύτερες οξύτητες, οι τιμές αυτές μειώνονται κατά 0,1€/κ ανά γραμμή (0,1ο) αύξησης της οξύτητας και έτσι οι τιμές για τα συνήθη φετινά λάδια με οξύτητες 0,6-0,8 βαθμούς είναι κάτω από 2 ευρώ!   

    

   Βέβαια, παραδόξως, κάποια μικρή ζήτηση φαίνεται να υπάρχει για υψηλόβαθμα λάδια (οξ.>2βαθμών), με τιμές βέβαια πολύ χαμηλές (1,10-1,20€/κ). Και προορισμός αυτών των λαδιών πιθανότατα είναι το ραφινάρισμα και η χρήση τους για τον τύπο «Ελαιόλαδο μίγμα παρθένου και ραφιναρισμένου» που συνήθως διαφημίζεται, παρανόμως,   μόνο με την λέξη «Ελαιόλαδο»!

  

   Στην Ισπανία η πίεση των αποθεμάτων αλλά και η αυξημένη προσφορά συνετέλεσε σε κάποια αξιόλογη πτώση των μέγιστων τιμών για το έξτρα στα 2,70 €/κ (από 2,95 €/κ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ για το απλό παρθένο και λαμπάντε δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή και οι τιμές κυμάνθηκαν στα 1,70-1,62€/κ

 

   Στην Ιταλία δεν σημειώθηκε κάποια σοβαρή αλλαγή και οι συνήθεις τιμές κυμάνθηκαν από 3,15-3,50€/κ και μέσος όρος της χώρας παρέμεινε σταθερός στα 3,35 €/κ

______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr)