Ανησυχητικές οι πρώτες ενδείξεις δακοπαγίδων

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

   Σε έντονη δραστηριοποίηση φαίνεται να βρίσκεται τελευταία η Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να διευθετηθούν τα διάφορα προβλήματα και οι ελλείψεις που έχουν ανακύψει και φέτος, εξαιτίας των περίπλοκων και χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που έχει καθιερώσει η κεντρική διοίκηση.

   Όπως πληροφορούμαστε ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης σε συνάντηση με τους εργολάβους παγιδοθεσίας που είχε πρόσφατα στο Ηράκλειο υπογράμμισε ότι «έχουμε υποχρέωση στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, να επιτύχουμε οπωσδήποτε. Και γιαυτό πρέπει όλοι να αποδώσουμε τα μέγιστα».

   Παράλληλα από την πλευρά τους ο Αντιπεριφερειάρχης Χνάρης τόνισε ότι «θα υπάρξουν έλεγχοι για την αποτελεσματικότητα» ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Συριγωνάκης υπογράμμισε ότι «τα λάθη φέτος πρέπει να είναι μηδενικά και η περσινή ζημιά δεν επιτρέπει αστοχίες φέτος».

   Παρόμοια συνάντηση πληροφορηθήκαμε ότι είχε και στις 26/5 στα Χανιά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής με υπηρεσιακούς παράγοντες και εργολάβους ψεκασμών και παγιδοθεσίας κατά την όποια τονίστηκε η ανάγκη της έγκαιρης έναρξης της πρώτης διαβροχής αλλά και της εντατικοποίησης των ελέγχων σε όλα τα στάδια του προγράμματος.

        

   Υψηλές δακοσυλήψεις κρούουν τον κώδωνα

eleonea5 4

   Στο μεταξύ γύρω στα μέσα Μαΐου (15-16/5) άρχισε κατά περιοχές η ανάρτηση των δακοπαγίδων στην Ανατ. Κρήτη, με την συνδρομή σε μερικές περιπτώσεις και τοπικών Αγρ. Συν/σμων (Κριτσά, Έμπαρος, Ζάκρος, κ.α.) ενώ λίγο αργότερα (22/5) αναρτήθηκαν παγίδες και σε διάφορες περιοχές των Χανίων.

   Έτσι, ήδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις από τις οποίες προκύπτει, ότι οι δακοσυλήψεις είναι αρκετά υψηλές στην Ανατ. Κρήτη. Στην περιοχή της Κριτσάς (Πρίνα) έφτασαν μέχρι και 170 δάκους ανά παγίδα, ενώ ο μέσος όρος κατά δημοτικό διαμέρισμα κυμάνθηκε από 5 έως 45 δάκους ανά παγίδα. Στην περιοχή του Αποκόρωνα, όπως πληροφορηθήκαμε, οι ενδείξεις μέχρι σήμερα φαίνεται να ήταν μικρότερες από 5 δάκους ανά παγίδα.

     Ανεξάρτητα όμως απο τα δεδομένα αυτά, πολυετής πείρα έχει αποδείξει ότι η πρώτη γενική διαβροχή πρέπει να έχει λήξει πριν υπάρξουν δακοπροσβολές γιατί μετά, ο εκθετικός πολλαπλασιασμός του εντόμου το καθιστά ακαταμάχητο!

   Και στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι οι πρώτες δακοπροσβολές μπορούν να υπάρξουν στην Κρήτη και μέσα στο πρώτο 15/νθήμερο του Ιουνίου. Οι παλαιότεροι δε ενθυμούνται, την χαρακτηριστική φράση του αείμνηστου Γεωπόνου Νικ. Ψυλάκη, όταν κατά την εορτή του Αγίου Ελισαίου (14 Ιουνίου) πήγαινε στο χωριό του (Ζυμβραγού) και  διαπίστωνε ελαιόκαρπο με δακοπροσβολές. Τοτε, επιστρέφοντας στα Χανιά, τον περιέφερε στις υπηρεσίες λέγοντας: «Βλέπετε, καθυστερήσαμε! Πάλι μας πρόλαβε ο Δάκος!»

   {module Newsletter Banner}

    Αναγκαία η αλλαγή θεσμικού πλαισίου 

  Οπωσδήποτε, οι βιολογικές συνθήκες που αναφέρονται σε κάποιες οδηγίες των κεντρικών υπηρεσιών (δακοσυλήψεις, αναλογία θηλυκών-αρσενικών, ποσοστό γονίμων, κ.λ.π.) σαν προϋποθέσεις έναρξης της πρώτης διαβροχής, εκτός του ότι είναι ασαφείς και δύσκολα εκτιμήσιμες στην πράξη, θεωρούνται σήμερα, απο πολλούς επιστήμονες, ως μη ρεαλιστικές.

   Παράλληλα τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται απο την εμπλοκή στην όλη διαδικασία 2-3 Υπουργείων και πλήθος κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, έχουν ως συνέπεια σοβαρές καθυστερήσεις στις προμήθειες φαρμάκων και τις προσλήψεις προσωπικού.

Από την άλλη πλευρα, οι σημαντικές εξαιρέσεις ελαιώνων (χαμηλή καρποφορία, περιφράξεις, βιολογικά κ.α.) καθιστούν ανέφικτη την έγκαιρη αλλά και την γενική εφαρμογή της μεθόδου.

   Έτσι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών υπηρεσιών, δεν είναι εύκολη η διασφάλιση της επιθυμητής αποτελεσματικότητας!  

   Ο ΣΕΔΗΚ, με υπομνήματά του αλλά και άλλοι φορείς και παράγοντες, έχουν προτείνει την ανάθεση της δακοκτονίας σε ένα αυτόνομο, ευέλικτο εκτελεστικό φορέα, που θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ με βάση ένα πληρέστερο και σαφέστερο επιστημονικό «πρωτόκολλο εφαρμογής».

   Και βέβαια, όλα αυτά θα μπορούσαν, να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ευρείας δημόσιας επιστημονικής συζήτησης, στα πλαίσια μιας επιστημονικής ημερίδας, της οποίας τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για μια ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Ωστόσο σχετική πρόταση του ΣΕΔΗΚ, για διάφορους λόγους, δεν τελεσφόρησε μέχρι σήμερα!

______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr)