Ενώ ο ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημιώσεις μόνο μετά την καρπόδεση!

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

   Οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που παρουσιάστηκαν αρχικά στις 12 Μαΐου στην Κρήτη , θορύβησαν οπωσδήποτε τους ελαιοπαραγωγούς. Όμως λίγο αργότερα ήλθε το καυτό 5/νθήμερο 15-19 Μαΐου με θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες (37-42ο C) που παρουσιάστηκαν και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και ανέβασε κατακόρυφα την αγωνία των παραγωγών για τυχόν ζημιές στην εξέλιξη της καρποφορίας.eleonea5 5

   Οπωσδήποτε οι  υψηλές θερμοκρασίες ενώ κατά τους θερινούς μήνες δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ελαιοκαλλιέργεια, κατά τον Μάιο όποτε οι ελιές βρίσκονται στην ευαίσθητη περίοδο της άνθησης-καρπόδεσης, αρκετές φορές αποδεικνύονται  άκρως επικίνδυνες.

Ωστόσο, έκτος από το ύψος και την διάρκεια των θερμοκρασιών, αυτό που αυξάνει κατακόρυφα την επικινδυνότητά τους, είναι η συνοδεία   τους απο ξηρούς (συνήθως νότιους) άνεμους.

Έτσι, μεγάλες ζημιές μπορεί να προκληθούν απο θεμοκρασίες και κάτω των 40ο αν συνοδεύονται απο   ξηρούς άνεμους.

 {module Newsletter Banner}

Οι περιοχές όπου σημειώθηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες (ανω των 37οC) στην Κρήτη,   όπου και ενδέχεται να προκλήθηκαν και ζημιές στις ελιές, ήταν κυρίως η Δυτική Κίσσαμος, ο Αποκόρωνας    και η περιοχή της Μεσσαράς στο Ηράκλειο. (Πιν.1)eleonea5 6

   Στην Κίσσαμο και ειδικά στον Πλάτανο (Φαλάσαρνα),  οι υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύονταν κατά πληροφορίες και από ξηρούς ανέμους, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα ορατή η έκταση και ο βαθμός των τυχόν ζημιών. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στις περιοχές του Αποκόρωνα.

Στην Μεσσαρά (Μοίρες, Πλώρα, Γόρτυνα) θερμοκρασίες υψηλότερες των 40ο σημειώθηκαν επί τρεις ημέρες και φαίνεται ότι βρήκαν τους πλείστους ελαιώνες στο στάδιο μετά την καρπόδεση.

Επικίνδυνες θερμοκρασίες άνω των 37ο σημειώθηκαν επίσης   και στην Πελοπόννησο (Σπάρτη, Μεσσηνία, Μεγαλόπολη, Ηλεία) αλλά και στην Στερεά και Θεσσαλία ( Λειβαδιά, Θήβα, Φθιώτιδα, Λάρισα) χωρίς να είναι γνωστό σε ποιο στάδιο βρήκαν την άνθηση-καρπόδεση και αν προκάλεσαν ζημιές.

 

Ελάχιστες οι πιθανότητες αποζημίωσης από ΕΛΓΑ 

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ (Αποφ.157502/27-7-2011, άρθρο 6, παρ.4)  «οι ζημιές που προξενούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, εκτός του παγετού, στα καρποφόρα δέντρα πριν από το δέσιμο του καρπού, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά»

Όμως, η πρόβλεψη αυτή του Κανονισμού, παρότι αποτελεί εξόφθαλμη αδικία του ΕΛΓΑ για τους ελαιοπαραγωγούς και παρότι   με επανειλημμένα υπομνήματα και διαβήματα του ΣΕΔΗΚ έχει ζητηθεί η διόρθωσή της κατά τους σοβαρούς καύσωνες στην Κρήτη την Άνοιξη του 2013 και του 2016, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ!

Επομένως τον λόγο εδώ έχουν οι πολιτικοί!

______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr)