Β. Μπουρνάκας: Ολοκλήρωση πρώτου ψεκασμού πριν την πήξη του πυρήνα

 

     Σε πρόσφατη έκθεσή του ο συγγραφέας ειδικού βιβλίου για την Δακοκτονία, έμπειρος Γεωπόνος Β. Μπουρνάκας, επισημαίνει και πάλι την τεράστια σημασία της έγκαιρης έναρξης της πρώτης γενικής διαβροχής και χαρακτηριστικά σημειώνει: «Η σωστή αρχή σε κάθε εργασία αποτελεί το ήμισυ του παντός. Στη δακοκτονία όμως η σωστή (επίκαιρη και ορθή πρώτη εφαρμογή) είναι το άπαν γιατί ακριβώς αυτή καθορίζει το ύψος του δακοπληθυσμού για όλη την περίοδο της ελαιοπαραγωγής.

dakoktonia dolomatikos

    Επομένως, συνεχίζει, κρίσιμη σημασία έχει ο προσδιορισμός του χρόνου της έναρξης ο οποίος εξαρτάται από: Την πρωιμότητα ή οψιμότητα της χρονιάς, την έγκαιρη ανάρτηση των δακοπαγίδων και κυρίως την έγκαιρη έναρξη του πρώτου ψεκασμού από τα αρχικά της φράσης: Παραμονές Πήξης του Πυρήνα στις Πρώιμες Περιοχές, περίοδος που στις περισσότερες περιοχές της χώρας συμπίπτει με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

      Ειδικά το στάδιο έναρξης πήξης του πυρήνα, υπογραμμίζει ότι, πρακτικά διαπιστώνεται αν, κόβοντας με ξυραφάκι κάθετα τον καρπό, συναντούμε κάποια μικρή ή έστω ανεπαίσθητη αντίσταση.  

{module Newsletter Banner}

   Εξαίρεση αποτελούν ο νομός Κέρκυρας όπου λόγω της οψιμότητας της τοπικής ποικιλίας Λιανολιάς μπορεί να καθυστερεί ένα μήνα και ο νομός Λασιθίου όπου λόγω άρδευσης πολλών ελαιώνων και πολύ ηπίου κλίματος, πρέπει να προηγείται κατά 20-30 ημέρες. Επομένως εκεί τα συνεργεία θα πρέπει να είναι έτοιμα από τα μέσα Μαΐου.

                  

   Προτάσεις για ορθή εφαρμογή της δακοκτονίας

Σύμφωνα με την έκθεση του Β. ΜΠΟΥΡΝΑΚΑ για ορθή εφαρμογή της Δακοκτονίας πρέπει να τηρούνται τα εξής:

  Α. Εφόσον η Δακοκτονία συνεχίζει να διεξάγεται από το ΥπΑΑΤ και τις Περιφέρειες πρέπει:

  1. Να υπάρχει ένας ανεξάρτητος οργανισμός στα πλαίσια του παλαιού ελαιοταμείου που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τη δακοκτονία.

   2. Αν το Υπουργείο θεωρεί απραγματοποίητη σήμερα αυτή την λύση, τότε θα πρέπει να δημιουργήσει μία επιτροπή στο Υπ.Α.Α.Τ. που θα ελέγχει πανελληνίως όλα τα στοιχεία, βλαστικά και καρπικά στάδια της ελιάς, πληθυσμούς δάκου (παγίδες - Sondages), δειγματοληψιών καρπού, μετεωρολογικών στοιχείων κ.α. και να συνεργάζεται συνεχώς με τις τοπικές ελαιοπαραγωγικές ΔΑΟΚ για τους ψεκασμούς.

   3. Σε χρονιές με υψηλή Σ.Υ. και υψηλές δακοσυλλήψεις το φθινόπωρο θα πρέπει να γίνονται ψεκασμοί ανά 15μερο ιδιαίτερα τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

  

    Β. Εφόσον η δακοκτονία γίνεται από φορείς των ελαιοπαραγωγών (Συν/σμοί, Σύλλογοι, Δήμοι, κ.α.) θα πρέπει:

   1. Το επιστημονικό μέρος να το αναλάβουν δωρεάν το Υπουργείο και οι Περιφέρειες με τις ανάλογες υπηρεσίες τους (ΔΑΟΚ, Περιφερειακά Κέντρα, Ινστιτούτα κ.ά).

    2. Το οικονομικό μέρος θα πρέπει να το αναλαμβάνουν από κοινού το Υπ.Α.Α.Τ., οι Περιφέρειες και οι παραγωγοί των ενδιαφερόμενων φορέων με βάση τον αριθμό των δέντρων. Προσωπικά είμαι θερμός υποστηρικτής της περίπτωσης αυτής.

 

   Ολόκληρη η έκθεση του κ. Μπουρνάκα, εκδοχή της οποίας δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ (5 Μαΐου 2020), είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ και μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ.