Απόψεις και προτάσεις των παρατάξεων

 

   Τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Περιφέρειας με μοναδικό θέμα «Συζήτηση - προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος δακοκτονίας», πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου στην Περιφέρεια Στερεάς παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Βουρδάνου και εκπροσώπων των άλλων Περιφερειακών παρατάξεων.

   Στην εισήγησή του ο κ. Βουρδάνος αναφέρθηκε στο ρόλο της ελαιοκαλλιέργειας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, και την οικονομική και κοινωνική σημασία της αφού περιλαμβάνει πάνω από 13 εκατ. ελαιόδενδρα και απασχολεί πάνω από 40.000 οικογένειες. dakoktonia dolomatikos f

   Παράλληλα τόνισε το γεγονός ότι στην Περιφέρειά υπάρχουν (4) ΠΟΠ βρώσιμων ελιών και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της δακοκτονίας, για την ποσότητα και την ποιότητα της ελιάς και του ελαιολάδου.

Στην συνέχεια τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο της δακοκτονίας που εφαρμόζεται σήμερα είναι παλαιό, προβληματικό, ξεπερασμένο και τελικά αναποτελεσματικό και εφαρμόζεται τουλάχιστον 40 χρόνια. Επίσης επεσήμανε την ελλειμματική χρηματοδότηση, τις καθυστερήσεις κατανομής και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στην έναρξη του προγράμματος, καθώς και την έλλειψη ενός νομοθετικού πλαισίου εκσυγχρονισμένου προγράμματος δακοκτονίας.

   Στα πλαίσια αυτά, υπογράμμισε ο κ. Βουρδάνος, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ήδη κινήθηκε και εκτελεί από την προηγούμενη χρονιά διετές πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης δάκου με νέες τεχνολογίες στη Φθιώτιδα.

    Το πρόγραμμα αυτό, μετά τα διαπιστωμένα θετικά του αποτελέσματα θα προχωρήσει φέτος με επέκταση και εφαρμογή του στις Περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας με επέκταση των δράσεων του. Θα περιλάβει τοποθέτηση τηλεμετρικών σταθμών, ηλεκτρονικές τηλεμετρικές παγίδες παρακολούθησης και καταγραφής των δακοπληθυσμών, καθώς και ηλεκτρονική παρακολούθηση των διαδικασιών - εφαρμογής ψεκασμού και χρήση εξαπτέρου (drone) σε δύσβατες περιοχές.

    Στόχος όλων αυτών θα είναι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της διακινητικότητας του δάκου, του προσδιορισμού της έγκαιρης επέμβασης και μεγιστοποίησης του αποτελέσματος ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση μέσων καταπολέμησης του δάκου και μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

   {module Newsletter Banner}

   ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η «ΣΤΕΡΕΑ… ΥΠΕΡΟΧΗΣ»

   Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Στερεά… Υπεροχής» Δημήτρης Αναγνωστάκης, από την πλευρά μας, κατατέθηκαν προτάσεις, στην κατεύθυνση δομικών αλλαγών του συστήματος, στην προστασία της αγροτικής παραγωγής, στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, όπως ηλεκτρονικές παγίδες, με απευθείας μεταφορά δεδομένων, ψεκαστικά drones και τοποθέτηση GPS στα αυτοκινούμενα ψεκαστικά.

   Προτείναμε την άμεση ενίσχυση, με επιστημονικό προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών, την εκπαίδευση του εργατοτεχνικού προσωπικού, την αξιοποίηση του έμπειρου τοπικού δυναμικού και φυσικά τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για περισσότερους ψεκασμούς.

   Τέλος καταθέσαμε την πρόταση για συνεργασία με τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, -του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου-, και τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου παρακολούθησης των απαιτούμενων ενεργειών, με δυνατότητα παρεμβάσεων, όταν εντοπίζονται προβλήματα και κρίνεται απαραίτητο.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά.

(Αναλυτικά οι προτάσεις μας είναι αναρτημένες στο https://stereayperoxis.blogspot.com)

 

   ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ»

   Κατά την άποψή μας η δακοκτονία με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα χρόνων θα έπρεπε να έχει ενιαίο, καθολικό χαρακτήρα και επειδή αφορά σχεδόν το σύνολο της χώρας θα έπρεπε να σχεδιάζεται κεντρικά και να εκπονείται αποκλειστικά από κρατικούς φορείς, από υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες με το αναγκαίο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, με κρατικά κονδύλια, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους ελαιοπαραγωγούς.

   Οι υπηρεσίες και της Περιφέρειας και του Υπουργείου έχουν μια τεράστια διαχρονική επιστημονική γνώση για τη βιολογία του δάκου αλλά και για την αντιμετώπισή του που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε η δακοκτονία να είναι αποτελεσματική χωρίς να έχουμε απώλειες παραγωγής. Ωστόσο σήμερα ακολουθείτε μια τακτική που τα αποτελέσματα της τα βλέπουν οι παραγωγοί κάθε χρόνο, σταθερά τα τελευταία χρόνια με την συνεχή μείωση στο εισόδημά τους εξαιτίας των προσβολών από το δάκο..

   Να θυμίσουμε ότι η δακοκτονία για πολλά χρόνια είχε ορισμένα στοιχεία πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του δάκου, μέχρι του σημείου που άρχισαν οι διάφορες αναδιαρθρώσεις με το πέρασμα σε ιδιώτες και εργολάβους υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ταυτόχρονα με συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς και με την αύξηση των εμπλεκόμενων φορέων. Η αντίληψη που κυριαρχεί σήμερα στο ζήτημα αυτό είναι ότι η δακοκτονία αποτελεί δαπάνη και όχι αναγκαία εργασία για να προστατευθεί το προϊόν και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

   Όταν λοιπόν μειώνονται οι δαπάνες για τη δακοκτονία από την άλλη αυξάνονται τα κοστολόγια στους ελαιοπαραγωγούς και μάλιστα προτρέπουν με επίσημες ανακοινώσεις των διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί επικαλύψεις με ψεκασμούς αν θέλουν να σώσουν το βιός τους, τότε μιλάμε για πλήρη απαξίωση της δακοκτονίας αφήνοντας τους ελαιοπαραγωγούς στην τύχη τους όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

   Αυτό το ζήτημα της εκπόνησης της δακοκτονίας με αναποτελεσματικό τρόπο δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα της πολιτικής ενάντια στους φτωχούς αγροτοπαραγωγούς, αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά της ΕΕ που στοχεύουν στον εξοβελισμό όλο και πιο γρήγορα των μικροαγροτών όπως κατά βάση είναι οι ελαιοπαραγωγοί, ώστε να συγκεντρωθεί η γή και η παραγωγή στα χέρια των επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών. Η απαξίωση της παραγωγής που προκύπτει με τον τρόπο που εκπονείται η δακοκτονία συνεισφέρει σε αυτή την κατεύθυνση.

   Σ αυτή τη βάση και από την συζήτηση με την περιφερειακή αρχή προκύπτει ότι και φέτος τα κονδύλια και ο τρόπος εκπόνησης της δακοκτονίας είναι στην ίδια ρότα με τα προηγούμενα χρόνια και δυστυχώς εκφράζουμε τους φόβους μας πως θα έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Στερεάς Ελλάδας.

   Τα κονδύλια παραμένουν στα επίπεδα του 2018 ανέρχονται στα 1.900.000 ευρώ, σαφώς λιγότερα απο το 2015 που ήταν 2.100.000. Ενώ για την περιφερειακή ενότητα Βοιωτία δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον απο ιδιώτη για την εκπόνηση της δακοκτονίας. Αυτό σημαίνει ότι ήδη υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση που μπορεί να έχει πολύ δυσμενείς εξελίξεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Βοιωτίας.

   Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως βραχίονας της κυβέρνησης της ΝΔ υλοποιώντας την δακοκτονία με τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που υπάρχει στους ελαιοπαραγωγούς και για ότι προκύψει και τη φετινή χρονιά.