Από 11-12 Ιουνίου σε Χανιά, Ηράκλειο και Λασίθι και από 15 Ιουνίου στο Ρέθυμνο

 

   Την έναρξη εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών των ελαιοδέντρων στο πλαίσιο του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2020.  γνωστοποιησαν με ανακοινωσεις τους οι  ΔΑΟΚ  της Κρήτης.

  Οι ψεκασμο αυτοι αρχισαν ηδη απο 11-12 Ιουνιιου  στις παραλιακες περιοχές  των  Χανίων,  Ηρακλείου και Λασιθίου, απο 15 Ιουνιου θα αρχισουν σε ολους τους Δημους της ΠΕ Ρεθυμνου  και συμφωνα με ανακοιωσεις των ΔΑΣΟΚ θα γινουν κατα περιοχές ως εξης: 

 

dakokt1

   Στην ΠΕ Χανίων;

 Απο 11-06-20 αρχισαν στο Δήμο Κισάμου  στις περιοχές  Αμυγδαλοκεφάλι, Βάθη (Χρυσοσκαλίτισσα), Γραμβούσα , Δραπανιανά, Καλεργιανά, Καλουδιανά, Καστέλι, Κάμπο (Α’-παραλιακή περιοχή), Κεραμωτή, Κεφάλι (παραλιακή περιοχή), Πλάτανο και Σφηνάρι.

 

Απο 15-06-2020, θα αρχισουν στο Δημο Πλατανιά στις  περιοχές  Ραβδούχα (παραλία), Κολυμβάρι, Καμισιανά και Ταυρωνίτη.

 

    Στην ΠΕ Ρεθυμνης  οι πρωτοι  ψεκασμοί θα αρχισουν  απο 15-06-2020  σε  διαφορες περιοχές ολων των Δημων. 

   Αναλυτικά, οι Δήμοι και τα χωριά που θα ψεκαστουν αναφερονται στην  ηλεκτρονικη δ/νση: https://www.crete.gov.gr/press-releases/dienergeia-dolomatikoy-psekasmoy-elaiodentron-apo-tin-per/

 

  Στην ΠΕ Ηρακλείου, οι πρωτοι ψεκασμοι αρχισαν  σήμερα, 12-06-2020, στις περιοχές  Μάλια, Χερσόνησο, Σταλίδα, Γούβες, Κοκκίνη Χάνι, Γούρνες και Βαθειανό Κάμπο του Δήμου Χερσονήσου και στο Γάζι του Δήμου Μαλεβιζίου.

 

   Στην Π.Ε. Λασιθίου οι ψεκασμοί αρχισαν απο 11--06-2020  στις  παραλιακές περιοχές Καλό Χωριό, Μίλατος,ενω στις  υπόλοιπες περιοχές παρακολουθείται η πορεία του εντόμου.{module Newsletter Banner}

 

   Οι ΔΑΟΚ στις ανακοινωσεις τους παρακαλουν τους ελαιοπαραγωγούς  να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται  τα ελαιόδεντρά τους κατα την εφαρμογη των ψεκλασμων προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή τους  και παράλληλα  να μεταφέρουν έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες οποιαδήποτε πρόβλημα υποπέσουν στην αντίληψή τους. Ι

   Ιδιαίτερη προσοχή απαιτειται στις  περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας οι οποιες δεν ψεκάζονται με  δολωματικους  ψεκασμους  και  οι παραγωγοί  οταν  χρειαστεί θα πρπει να επέμβουν με ίδια μέσα.

 

   Επίσης καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα αυτα  προκειμένου να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαίνουν εμφανώς τα αγροκτήματά τους και να ενημερώνουν τους αρχιεργάτες για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.

 

  Για περισσότερες πληροφορίες για τις τοποθεσίες ψεκασμού να απευθύνονται στον αρχιεργάτη του εκάστοτε συνεργείου ψεκασμού.