Προσοχή για Πυρηνοτρήτη, Ρυγχίτη, Ωτιόρυγχο, Ψώρες, Ακάρεα και Μαργαρόνια

   Το νέο δελτίο του ΠΚΠΦΠΦΕ Ηρακλείου αναφέρει τους κυριότερους εχθρούς της ελιάς και συστήνει τρόπους αντιμετώπισης κατά την καρπόδεση.deltioe1

 

Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέικη)

Όψιμες περιοχές: Ολοκληρώνεται το βλαστικό στάδιο της καρπόδεσης (στάδιο H) και εμφανίζονται μικροί καρποί μεγέθους κόκκου σταριού (στάδιο Ι). Παρατηρείται ανομοιόμορφη καρπόδεση.deltioe2

 

Πυρηνοτρήτης (Prays oleae)deltioe3

Διαπιστώσεις

Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων όψιμων περιοχών η πτήση των ακμαίων της καρπόβιας γενιάς ξεκίνησε τέλη Μαΐου και εξελίσσεται με μέτριους πληθυσμούς. Διαπιστώθηκαν οι πρώτες ωοτοκίες στους νεαρούς καρπούς. Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα και προκαλούν πρώιμη καρπόπτωση.

Οδηγίες

- Στις όψιμες περιοχές συστήνεται καταπολέμηση των νεαρών προνυμφών της καρπόβιας γενιάς με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στα διάστημα 17 - 20 Ιουνίου.

- Όιμιμες περιοχές Π.Ε. Χανιών: 19 - 21 Ιουνίου.

Σύσταση

Η επέμβαση αυτή είναι αποτελεσματική και κατά του ρυγχίτη ενώ μειώνει σημαντικά και τον πληθυσμό της πρώτης γενεάς του δάκου που βρίσκεται στον ελαιώνα και δεν έχει ακόμη αρχίσει να ωοτοκεί στους καρπούς. Σε ελαιώνες μέτριας καρποφορίας συστήνεται επανάληψη.

 

Ρυγχίτης ή Μπίμπικας (Rhynchites cribripennis)

deltioe5

 

Είναι ένα σκαθάρι πολύ μικρό, μεγέθους μόλις 0,5 εκ., χρώματος κεραμίδι με χαρακτηριστικό ρύγχος. Σχηματίζει τρύπες μορφής "κρατήρα" στην επιφάνεια των καρπών αρχικά για να τραφεί και αργότερα για να ωοτοκήσει. Οι προνύμφες ζουν και τρέφονται μέσα στον πυρήνα. Κατά τόπους εμφανίζονται εξάρσεις πληθυσμών που μπορούν να προξενήσουν σημαντική πρώιμη καρπόπτωση.

Οδηγίες

- Στους ελαιώνες των όψιμων περιοχών μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης συστήνεται συχνός έλεγχος πυκνότητας πληθυσμού του εντόμου, πολύ νωρίς το πρωί με τίναγμα των κλαδιών και κατάρριψη των ακμαίων σε μια κατά προτίμηση λευκή επιφάνεια. Όταν καταρριφθούν περισσότερα από 3-4 ακμαία ανά κλάδο χρειάζεται να γίνει καταπολέμηση.

- Στους ελαιώνες που σημειώθηκε ζημιά στην παραγωγή από ρυγχίτη τα τελευταία δύο χρόνια συστήνεται άμεσα προληπτική επέμβαση.

 {module Newsletter Banner}

Ωτιόρυγχος (Otiorrynchus cribricollis)    

 

Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι, κρύβεται την ημέρα στο χώμα και ανεβαίνει στα δέντρα τη νύχτα από τον κορμό. Προκαλεί χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών.

Οδηγίες

- Σε ελαιώνες όψιμων περιοχών που έχουν ιστορικό προσβολής συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας σχολαστικά και τον κορμό των ελαιοδέντρων για να αποτραπεί η δίοδος των ακμαίων στην κόμη.

 

Κοκκοειδή ή Ψώρες: Πολλίνια (PoIIinia pollini), Ασπιδίωτος (Aspidiotus nerii), Παρλατόρια (Parlatoria oleae)   deltioe4

 

Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικές φροντίδες που σκοπό έχουν να βελτιώσουν τη ζωτικότητα των ελαιοδέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης). Ένα αυστηρό κλάδεμα διευκολύνει τον αερισμό και το φωτισμό και περιορίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωση τους.

- Η χημική αντιμετώπιση στοχεύει στα ευαίσθητα βιολογικά στάδια.

Όψιμες περιοχές: 18 - 21 Ιουνίου.

 

deltioe6

Ακάρεα (Eriophyidae

-Συστήνεται άμεσα επέμβαση στα νεαρά δέντρα όψιμων περιοχών που παρουσιάζουν συμπτώματα έντονης προσβολής στα φύλλα.

 

Μαργαρόνια (Palpita unionalis)

 

Παρουσιάζεται μέτρια δραστηριότητα στις περιοχές του δικτύου παγίδευσης. Στα προσβεβλημένα δέντρα είναι εμφανή τα φαγώματα στις βλαστικές κορυφές και στα τρυφερά φύλλα. Οι προνύμφες τρεφόμενες στο μεσόφυλλο αφήνουν άθικτη την επιδερμίδα στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Όταν ο πληθυσμός είναι μεγάλος τρέφονται με ολόκληρα κομμάτια φύλλων ή νεαρούς αναπτυγμένους καρπούς.

Οδηγίες

- Σε όλες τις ζώνες πρωιμότητας συστήνεται άμεσα προστασία της τρυφερής βλάστησης των νεαρών δενδρυλλίων σε νεοσύστατους ελαιώνες και σε φυτώρια και των δέντρων που έχουν υποστεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα.

_________________________________

Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς. Στις ιστοσελίδες του ΥπΑΑΤ http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx και http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx μπορείτε να ενημερώνεστε για τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα αντίστοιχα, σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις των εγκρίσεων.

- Διαβάζετε και εφαρμόζετε τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

- Όταν χρησιμοποιείτε παραφινικά λάδια θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι θερμοκρασίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 30οC τουλάχιστον ένα διήμερο μετά τον ψεκασμό. Επίσης να μην εφαρμόζονται σε ελαιόδεντρα που υποφέρουν από στρες ή έλλειψη νερού.

- Ενημερώνεστε παρακολουθώντας τα δελτία καιρού. Μην ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα Δελτία για την ελιά εκδίδονται με δεδομένα που προέρχονται από συγκεκριμένο δίκτυο βιολογικών, φαινολογικών και μετεωρολογικών παρατηρήσεων σε τρεις αντιπροσωπευτικές ζώνες πρωιμότητας: πρώιμη (παραλιακή), μεσοπρώιμη (ενδοχώρα) και όψιμη (ορεινή). Στις αποφάσεις που λαμβάνετε για την προστασία της καλλιέργειάς σας στηριζόμενοι στις συστάσεις των Δελτίων πρέπει να συνεκτιμάτε τις τοπικές συνθήκες (ανάγλυφο κάθε περιοχής) και την ατομικότητα του ελαιώνα σας (ηλικία, θρεπτική κατάσταση, φορτίο παραγωγής, κ.ά).

 

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 2020: Ανακοινώσεις & Δράσεις του προγράμματος Δακοκτονίας των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Φανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας:

https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia