Αγώνας της Περιφέρειας για εποπτεία ψεκασμών, διαθεσιμότητα φαρμάκων και καθολικότητα διαβροχών

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

Μια μόλις εβδομάδα νωρίτερα απο πέρυσι, με νέα φάρμακα αλλά και πολλά απο τα παλιά προβλήματα, κατάφερε να αρχίσει φέτος η Δακοκτονία. Και αυτό παρά το ότι είναι νωπές ακόμα οι σοβαρές συνέπειες της περσινής αναποτελεσματικότητας και παρά το ότι με πλήθος επισημάνσεων απο επιστήμονες, φορείς και παραγωγούς η έγκαιρη εφαρμογή θεωρήθηκε σαν μια απο τις κύριες αιτίες της αστοχίας.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των ΔΑΟΚ στην Κρήτη, οι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του Δάκου με το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του έτους 2020, άρχισαν απο 11-12 Ιουνίου  στις παραλιακές περιοχές  των  Χανίων,  Ηρακλείου και Λασιθίου και απο 15 Ιουνίου σε όλους τους Δήμους της ΠΕ Ρεθύμνου.dakoktonia dolomatikos f

Ωστόσο οι ψεκασμοί αυτοί που γίνονται στα πλαίσια της καθιερωμένης και πολύ κρίσιμης πρώτης γενικής διαβροχής, καίτοι γίνονται σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, των υπηρεσιών με νέα φάρμακα, συνοδεύονται απο πολλά παλιά προβλήματα.

Και μεταξύ των προβλημάτων αυτών σημαντική βαρύτητα έχουν, η έλλειψη της προβλεπόμενης εποπτείας της εκτέλεσης, η διαθεσιμότητα όλων των απαιτούμενων φαρμάκων, αλλά και ο βαθμός της καθολικότητας της εφαρμογής των ψεκασμών .

 

Η εποπτεία της εκτέλεσης

Η εποπτεία της εκτέλεσης της όλης διαδικασίας απο τους τομεάρχες που προβλέπονται, με κάποια ανακατανομή σε επίπεδο χώρας και όχι με ουσιαστική αύξηση, ως θα έπρεπε, είναι φέτος αυξημένοι στην Κρήτη κατά 9.

Ωστόσο, εξαιτίας της γραφειοκρατικής διαδικασίας που ακολουθείται δεν βρίσκονται ακόμα όλοι στις θέσεις τους. Έτσι το καθήκον της εποπτείας θα αναπληρώσουν, στον βαθμό που μπορούν, μόνιμοι υπάλληλοι των ΔΑΟΚ και οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί, οι όποιοι με ανακοινώσεις των υπηρεσιών καλούνται   να βρίσκονται στους ελαιώνες τους κατά την διενέργεια των ψεκασμών και να παρακολουθούν την καλή εκτέλεσή τους.

 

Η διαθεσιμότητα φάρμακων

Τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα σήμερα στην Κρήτη, σύμφωνα με δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χνάρη στην συνεδρίαση ΔΣ του ΣΕΔΗΚ, επαρκούν για 2 ψεκασμούς. Και σε αυτά, όπως είπε,   «δεν περιλαμβάνεται   το φάρμακο του όποιου η δραστικότητα βρέθηκε   μειωμένη στο 20% , αντί του 90% που είχε το 2014 αφού μετά απο επαφή με το ΥπΑΑΤ τον Νοέμβριο του 2019 (σ.σ. δηλαδή μετά την καταστροφική προσβολή του Δάκου) αντικαταστάθηκε με άλλο με το όποιο θα γίνουν τώρα οι ψεκασμοί»

Το φάρμακο αυτό,  που κατά πληροφορίες είναι το Imidan 50 WG (δρ.ουσία Phosmet 47,7%) βέβαια θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κρήτη αλλα δεν είναι νέο και πιθανότατα μεταφέρθηκε από άλλες περιοχές. {module Newsletter Banner}

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χνάρη, απο την πίστωση των 2 εκατ. € που διατέθηκε επί πλέον στη Περιφέρεια Κρήτης, 1,5εκατ. €, θα διατεθεί για προμήθεια φαρμάκων ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια απο τέλη Ιουλίου μέχρι αρχές Φθινοπώρου όποτε αναμένεται να παραδοθούν τα φάρμακα απο το διεθνή διαγωνισμό του ΥπΑΑΤ.

 

Η καθολικότητα των ψεκασμών

Η εφαρμογή της πρώτης γενικής διαβροχής σε όλους συνολικά τους ελαιώνες, στοιχείο απολύτως απαραίτητο για την επιτυχία τους, φαίνεται ότι με διάφορες νομότυπες η και παράτυπες εξαιρέσεις ελαιώνων απο τους ψεκασμούς, στην πράξη καταστρατηγείται σε βαθμό τέτοιο που επηρεάζει σημαντικά την αποτελεσματικότητα τους.

Βεβαία η Περιφέρεια με ανακοινώσεις της καλεί τους παραγωγούς να συνδράμουν ανοίγοντας τους περιφραγμένους ελαιώνες, αλλά αυτό δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα. Οι εξαιρούμενοι απο τους ψεκασμούς ελαιώνες νομότυπα όπως βιολογικοι, με παραγωγή χαμηλοτερη απο 25%, λογω αρνησης κοινοτητων κ.α., αλλά και παράτυπα όπως περιφραγμένοι, δύσβατοι, επιτηδείως παραλειπόμενοι κ.α., είναι πάρα πολλοί!.

_______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr)