Εθελοντικοί ψεκασμοί στο Δ. Γόρτυνας

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

Η αγωνία για το μέλλον της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής και οι συνεχιζόμενες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις της κρατικής δακοκτονίας, οδήγησαν παράγοντες και παραγωγούς σε μερικές περιοχές του Ηράκλειου να αρχίσουν, με δική τους πρωτοβουλία, δολωματικούς ψεκασμούς από τέλη Μαΐου.

 Gergeri 15

Έτσι, με πρωτοβουλία των κατοίκων της Γέργερης του Δήμου Γόρτυνας, έγιναν ψεκασμοί σε περίπου 100 χιλιάδες ελαιόδεντρα του χωριού, όπως μας είπαν ο Αντιδήμαρχος Γόρτυνας κ. Σηφάκης και ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβούλιου Προκοπάκης Μανώλης.

 

Στόχος της ήταν η έγκαιρη εφαρμογή του πρώτου κρίσιμου ψεκασμού, μετά την διαπίστωση ότι σε δίκτυο 110 παγίδων που είχαν αναρτηθεί,  υπήρχαν δακοσυλήψεις 5-15 δάκων ανά παγίδα.

Η εκτέλεση του ψεκασμού, που αποφασίστηκε σε τοπική συνέλευση των παραγωγών, έγινε με την συνδρομή των καταγόμενων απο την Γέργερη Γεωπόνων Σηφάκη Όλγας και Κουτεντάκη Νίκου και εθελοντική συμμετοχή 16 τρακτέρ και 35 ψεκαστών. Σε δυο μέρες (30-31 Μαΐου) ψεκάστηκαν με δολωματικό ψεκασμό τα μισά περίπου απο τα ελαιόδεντρα του χωριού, με φάρμακα αξίας 5,5 χιλ €. που αγοράστηκαν με χορηγίες ελαιοτριβείων και παραγωγών.

 {module Newsletter Banner}

   Η δακοκτονία στο χωριό θα συνεχιστεί στα πλαίσια της Κρατικής δακοκτονίας απο τον Συν/σμο Γέργερης, εάν ως αναμένεται, εγκριθεί η υποψηφιότητα του για ανάληψη της εργολαβίας της Δακοκτονίας στον διαγωνισμό της Περιφέρειας.

______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (nmixel@otenet.gr)