Ολοκληρώθηκαν  δυο ψεκασμοί και αναμένονται φάμακα για τον τρίτο

 

 Γράφει: XANIΩTIKA NEA 3-8-20 - Γιώργος Κώνστας*

    Συγκρατημένα...ικανοποιημένοι για την πορεία της δακοκτονίας μέχρι στιγμής στον Νομό Χανίων εμφανίζονται οι εκπρόσωποι κοινωφελών και αναπτυξιακών δημοτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών που υλοποιούν το συγκεκριμένο έργο.

   Mιλώντας στα “Χ.Ν.” υπεύθυνοι δακοκτονίας σε όλο τον Νομό σημειώνουν πως μέχρι στιγμής με δύο ψεκασμούς να έχουν ολοκληρωθεί δεν έχει παρατηρηθεί έξαρση του δάκου, ωστόσο όλοι τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει συνεχής παρακολούθηση του εντόμου ώστε να μην έχουμε τα περυσινά φαινόμενα.Dakos 2

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

«Έχουμε ολοκληρώσει το δεύτερο ψεκασμό σε όλο τον δήμο Πλατανιά και μετά το πέρας του καύσωνα θα προχωρήσουμε και στον τρίτο ψεκασμό» επισημαίνει ο υπεύθυνος δακοκτονίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πλατανιά κ. Γιάννης Λουφαρδάκης. Ο κ. Λουφαρδάκης συμπληρώνει πως «έχουμε κάποιες προσβολές όχι όμως κάτι σοβαρό. Ελπίζω να πάμε καλύτερα από πέρυσι, αν δεν έχουμε κάποιο ακραίο φαινόμενο όπως πέρυσι που τον Οκτώβρη είχαμε θερμοκρασίες πολύ υψηλές».   

 

ΚΙΣΣΑΜΟΣ- ΧΑΝΙΑ

«Με τον δεύτερο ψεκασμό είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Αντιμετωπίσθηκε ικανοποιητικά ο δάκος και στη συνέχεια βοήθησε και ο καιρός και η αύξηση της θερμοκρασίας» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο αρμόδιος υπάλληλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας κ. Χρήστος Παρασχάκης, που υλοποιεί τη δακοκτονία σε όλο τον Δήμο Κισσάμου και στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Χανιών. Αναφορικά με την ποιότητα ψεκασμού ο ίδιος λέει πως «δεν πρέπει να είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι τέτοια εποχή, αυτό θα φανεί τον Νοέμβριο γιατί και πέρυσι μέχρι τον Αύγουστο βλέπαμε ότι όλα πάνε καλά και μετά ξέρουμε τι έγινε. Για την ώρα πάντως στις δακοπαγίδες σπάνια έχουμε πάνω από 10 έντομα για αυτό και βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί ο πληθυσμός των εντόμων. Περιμένουμε να γίνουν άλλοι τρεις ψεκασμοί, το καλό θα ήταν να γίνουν πιο μετά ώστε να προστατευθεί καλύτερα ο καρπός».

   ΣΕΛΙΝΟ

«Στο Σέλινο δεν έχουμε “βεντέμα” με αποτέλεσμα να μη γίνονται τόσο εκτεταμένοι ψεκασμοί» τονίζει ο κ. Γιώργος Βακάκης αντιδήμαρχος Καντάνου-Σελίνου και υπεύθυνος για την εκτέλεση της δακοκτονίας. Στην περιοχή του Σελίνου όπου υπάρχουν πολλές τσουνάτες δεν είναι απαραίτητοι φέτος οι ψεκασμοί, αφού η παραγωγή αναμένεται να είναι πολύ χαμηλή. «Κατ’ επιλογή σε κάποιες περιοχές έχουν συσταθεί συνεργεία που κάνουν μειωμένη διαβροχή. Επίσης η Διεύθυνση Αγρ. Ανάπτυξης μας έχει επισημάνει πως όπου δε γίνουν ψεκασμοί δε θα κληθούν οι παραγωγοί να πληρώσουν για δακοκτονία» καταλήγει ο αντιδήμαρχος.
{module Newsletter Banner}

 

   ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ

«Έχουμε ολοκληρώσει τον δεύτερο ψεκασμό και μιλάμε τακτικά με τη Διεύθυνση Αγρ. Ανάπτυξης που περιμένουν τα φάρμακα για τον τρίτο ψεκασμό» επισημαίνει ο κ. Σταύρος Σταυρουλάκης πρόεδρος της “Αναπτυξιακής” του Δήμου Αποκορώνου που έχει και την ευθύνη για την εκτέλεση του έργου στην περιοχή. Ο κ. Σταυρουλάκης σημειώνει πως με βάση τα στοιχεία από τις παγίδες «δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός του δάκου αλλά έχει αυξηθεί η γονιμότητα όπως μας λένε οι γεωπόνοι και αυτός είναι ένας σοβαρός παράγοντας ανησυχίας. Γι αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη στην παραλιακή ζώνη να γίνει γρήγορα ο τρίτος ψεκασμός από την επόμενη εβδομάδα. Σε γενικές γραμμές έχει γίνει καλή δουλειά σε όλες τις κοινότητες αλλά θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί».