Συστάσεις της ΔΑΟΚ  για εγρήγορση των ελαιοπαραγωγών

 

 

   Υψηλοί δακοπληθυσμοί και σημαντικές, ως φαίνεται,  προσβολές ελαιοκάρπου παρατηρήθηκαν σε διάφορες περιοχές του Ηράκλειου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τοπική ΔΑΟΚ την οποία απευθύνει στην Περιφέρεια Κρητης και τους εμπλεκομένους φορείς και τα ΜΜΕ της Κρητης.

   dakospagida

    Επιβεβαιώνονται έτσι οι προβλέψεις  που γίνονται στο άρθρο «Με θερμά επεισόδια απειλεί ο Δάκος την νέα σοδειά» του Επιστ. Συμβούλου του ΣΕΔΗΚ Δρ Νικ. Μιχελακη που δημοσιεύτηκε στις 3-8-20 σε τοπικές εφημερίδες και στα  ΕΛΑΙΟΝΕΑ του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr), στο όποιο επισημαίνεται ότι  "πρέπει όμως να υπάρξει  εγρήγορση ώστε  οι εστιακές αυτές προσβολές  να εντοπιστούν και καθηλωθούν άμεσα πριν  εξελιχτούν σε κέντρα ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού του εντόμου. Και η ενέργεια αυτή καλό θα είναι να μην παραπεμφθεί στους παραγωγούς,   αλλά να γίνει οργανωμένα   με τους μηχανισμούς και τα μέσα που διαθέτει το σύστημα της δακοκτονίας" 

   Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται επίσης ότι  η  εμφάνιση των δακοπροσβολών δεν  πρέπει να θεωρηθεί αιφνίδια ή μη αναμενόμενη,  αφού, - όπως απο πολλούς επιστήμονες επισημάνθηκε-  οι περυσινές δακοπροσβολές  είχαν αφήσει πλούσια αποθέματα γενετικού υλικού  για  αναγέννηση  των φετινών πληθυσμών του εντόμου. Δεν  μπορεί επίσης, να αποδοθεί και πάλι σε  σπάνιες και εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες,  αφού  οι καύσωνες  αυτών των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 35ο σε  διάφορες  περιοχές της χώρας αλλά και της Κρητης,  είναι γνωστό ότι δεν ευνοούν την δραστηριότητα του Δάκου.

 

    Βασικά αίτια της εξέλιξης παραμένουν τα γενεσιουργά αίτια της  υποχρηματοδότησης και γραφειοκρατίας,  άλλα σοβαρό ρόλο φαίνεται ότι  παίζουν και τα δευτερογενή αίτια που έχουν επισημανθεί με τα υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ,  μεταξύ των οποίων κυριώτερα είναι:    η έγκαιρη έναρξη της εφαρμογής, η αποτελεσματικότητα  και ο  χρόνος προμήθειας των φαρμάκων, η έγκαιρη πρόσληψη του προσωπικού,  άλλα και -όπως τελευταία διαπιστώνεται - η τεράστια έκταση των ελαιώνων που, νόμιμα ή παράτυπα, εξαιρούνται απο τους ψεκασμούς.

   

   Και τα προβλήματα αυτά,  που αναγνωρίζονται  σχεδόν απο όλους,  ασφαλώς πρέπει να επιλυθούν πρωτα και μετά απο αυτά κάποιοι αρμόδιοι μπορούν να αναφέρουν και  τις κλιματικές συνθήκες που .... ευνοούν τόσο  τον Δάκο (!)  ώστε τον κάνουν ακαταμάχητο στα  φάρμακα και τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν σημερα!

    

                            Ακολουθεί ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΔΑΟΚ Ηρακλειου

Δελ. Τυπ ΔΑΟΚ 1Δελ Τυπ ΔΑΟΚ 2