Ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών αποζημιώσεων.

 

 

   Σχεδόν χρόνος, πρόκειται σύντομα να συμπληρωθεί, απο τότε που οι πραγματικά πρωτόγνωρες προσβολές του Δάκου κατέστρεψαν κυριολεκτικά την ελαιοπαραγωγή της Κρήτης και η τύχη του περίφημου «φακέλου» που θα υποβαλλόταν για αποζημιώσεις στην ΕΕ δεν έχει γίνει γνωστή.

elaionas anth

   Έτσι, αρκετοί παραγωγοί, δικαίως, διερωτώνται, αν ο φάκελος ολοκληρώθηκε τελικά, ποια είναι τα επιχειρήματα που επικαλείται, που και ποτέ υποβλήθηκε και κυρίως αν συγκεντρώνει πιθανότητες έγκρισης.

   Και τα ερωτήματα αυτά, ασφαλώς θα πρέπει να απαντηθούν με παρρησία, όχι μονο για αξιοπιστία της πολιτικής, άλλα και για ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών ώστε να σχεδιάσουν τα του οίκου τους!

Πιν.1. Κατανομή ενισχύσεων de minimis 2020*

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΚΛΑΔΟΙ

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ

(εκατ. €)

Θερμοκήπια Κρήτη 2
Ανθοπαραγωγή Αττική 11
Παράκτια αλιεία Αττική 15
Βαμβάκια-Σιτηρά Έβρος 5
Σπαράγγια Χώρα 5
Αιγοπρόβατα Χώρα 32
Πράσινος τρύγος χώρα 2
Απόσταξη οίνων Χώρα 20
Ελαιοπαραγωγή Άγνωστη 2
ΣΥΝΟΛΟ 94
*Δηλώσεις Υπουργού κ. Βορίδη (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 28.07.2020)

Από την άλλη πλευρά, ανεξάρτητα από την πορεία του φακέλου, υπάρχει πάντοτε η ανάγκη έκτακτης αποζημίωσης με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. de minimis) όπως γίνεται ήδη για πολλές άλλες καλλιέργειες.

   Ήδη, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Υπουργού κ. Βορίδη έχει πραγματοποιηθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη η καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας («de minimis») (Καν. 316/2019) σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο μέσα σε αυτές (Πιν.1) η Ελαιοκαλλιέργεια, η μεγαλύτερη σε έκταση και με μεγαλύτερης ζημιές καλλιέργεια της χώρας φαίνεται να αποτελεί τον «φτωχό συγγενή». Κάποιοι (άγνωστοι) ελαιοπαραγωγοί έλαβαν μόλις 2 εκατ. από το σύνολο των 94 εκατ. που διανεμήθηκαν!