Αποτελέσματα ερευνών των Πανεπιστημίων Βοστόνης και Χάρβαρντ

 

diatrofi

Η Μεσογειακή διατροφή μητέρα της οποίας είναι η Κρητική, όπως τεκμηριώνεται απο πολλές επιστημονικές εργασίες, αρκετές απο τις οποίες αναφέρονται σε εκδόσεις του ΣΕΔΗΚ, αποδεικνύεται ότι έχει θετικές επιδράσεις σε πολλές σοβαρές παθήσεις του σύγχρονου ανθρώπου. 

Αυτό προκύπτει απο τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης που είναι από τα σημαντικότερα του κόσμου, σύμφωνα με τα οποία οι διαβητικοί αν ακολουθούν την Mεσογειακή διατροφή(Med Diet) μπορεί να έχουν πιο υγιή εγκεφαλική λειτουργία, καλύτερη μνήμη, καλύτερη αναγνώριση λέξεων και άλλες γνωστικές δεξιότητες.

Παράλληλα στο Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, ο Josiemer Mattei, επίκουρος Καθηγητής και οι συνεργάτες του μετά από μελέτη, διαπίστωσαν ότι «η Μεσογειακή διατροφή, μπορεί να έχει διπλά οφέλη. Συντελεί στην πρόληψη και τον έλεγχο τουδιαβήτη τύπου 2 αλλά και για τη γνωστική λειτουργία»

Στη μελέτη αυτή, ο Καθηγητής Mattei και η ομάδα του, αφού παρακολούθησαν 465 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και 711 ενήλικες χωρίς την ασθένεια αυτή, διαπίστωσαν μια θετική σχέση μεταξύ της εφαρμογής της Med Diet και της γνωστικής ικανότητας. Ωστόσο, το όφελος αυτό σημειώθηκε μόνο σε συμμετέχοντες με σταθερά επίπεδα σακχάρου.Όταν τα άτομα είχαν κακή ή μειωμένη ρύθμιση σακχάρου στο αίμα, η σχέση εξαφανίστηκε.

Όπως εξήγησε ο Mattei αυτό μπορεί να αποδοθεί σε δύο λόγους:

"Πρώτον, στο ότι η MedDiet περιλαμβάνει πλούσια σε αντιοξειδωτικά και υγιή λιπαρά τρόφιμα, όπως ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίαςμειώνοντας τις φλεγμονές και τιςοξειδώσεις στον εγκέφαλο.

Δεύτερον, γιατί η MedDiet περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια που βοηθούν στη διατήρηση τουσακχάρου σε υγιές επίπεδο".

     Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμά ότι "η Μεσογειακή διατροφή με την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, μπορεί να βελτιώσει την γνωστική λειτουργία, ενώ οι άλλες υγιεινές διατροφές, γενικά, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας μνήμης αλλά μόνο σε ενήλικες χωρίς διαβήτη τύπου 2."