Επερώτηση Μαρκογιαννάκη στον  Περιφερειάρχη  Αρναουτάκη

 Ελπίδες για μια καλή χρονιά στο ελαιόλαδο εκφράζουν παραγωγοί στην Κρήτη, με βασικό ζητούμενο να παραμένει η ομαλή ολοκλήρωση της δακοκτονίας για να μην έχουμε ξανά τις περυσινές καταστάσεις.

dakokt Σχετική επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Κρήτη Μπροστά», με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη.

 Επισημαίνοντας τη βαρύτητα του ελαιολάδου για την τοπική οικονομία, υπενθυμίζουν ότι στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των ελαιοπαραγωγών ήρθε να προστεθεί η πανδημία της covid-19 με όλα τα προβλήματα που έχει επιφέρει.

 

 Όπως εξηγούν «υπό αυτές τις συνθήκες, στο πεδίο που μας αφορά και υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης, η Περιφέρεια οφείλει να είναι απόλυτα συνεπής κι αποτελεσματική. Η δακοκτονία πρέπει να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί η φετινή παραγωγή ελαιοκάρπου και ελαιολάδου, ως προς την ποσότητα αλλά και την ποιότητα.»

 Οι περιφερειακοί σύμβουλοι αντιλαμβάνονται πως «πράγματι η καταπολέμηση του δάκου την παρούσα περίοδο έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα δύσκολη, κυρίως λόγω των αυξημένων πληθυσμών του ήδη κατά το τέλος της προηγούμενης περιόδου αλλά και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξή του»,  πρέπει ωστόσο - όπως τονίζουν «να γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προς τούτο».

 «Η οικονομία της Κρήτης, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού, δεν αντέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να απολέσει έστω και μέρος της ελαιοπαραγωγής της» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 Βάσει των παραπάνω, ρωτούν τον περιφερειάρχη:

«1) Η δακοκτονία, όπου πραγματοποιήθηκε, έγινε τον κατάλληλο χρόνο και με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο;

2) Υπήρχαν δημοτικές ενότητες ή δημοτικά διαμερίσματα όπου δεν πραγματοποιήθηκε δολωματικός ψεκασμός;

3) Ποιος είναι ο απολογισμός της φετινής εφαρμογής της δακοκτονίας εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης;».