Τα μέτρα για Κορωνοϊό εμποδίζουν είσοδο εργατών από Βαλκάνια.

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 23-09-2020 Γ. ΚΩΝΣΤΑΣ

 

 «Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το μάζεμα των ελιών, δεν βρίσκουμε πουθενά εργάτες» αναφέρει στα “Χ.Ν.” παραγωγός της περιοχής του Πλατανιά με μεγάλη περιουσία καθώς αυτήν την εποχή αναζητεί εργάτες για να κλείσει τα δύο συνεργεία που θα χρησιμοποιήσει αφού φέτος υπάρχει “βεντέμα” .sigkomidi elias

 Μόνο στην Κίσσαμο απαιτούνται πάνω από 1000 εργάτες, ενώ άλλοι τόσοι χρειάζονται για Κολυμβάρι, Βουκολιές, την ευρύτερη περιοχή του Πλατανιά μας ανέφερε συνεταιριστής σημειώνοντας για την ώρα αυτές οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν.
 Οι ανάγκες για εργάτες από το εξωτερικό (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.) καλύπτονταν με μια αίτηση στην υπηρεσία αλλοδαπών από τον παραγωγό που έδινε τα στοιχεία του εργάτη τον οποίο και προσκαλούσε να έλθει να δουλέψει νόμιμα με ταξιδιωτική συνήθως Visa. Αυτοί οι εργάτες λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν μπορούν να έλθουν στη χώρα.

  Ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός εργατών γης προέρχονται από τη “μαύρη εργασία”, είναι δηλαδή μετανάστες ή πρόσφυγες στη χώρα μας χωρίς όλα τα αναγκαία έγγραφα ή και με καθόλου έγγραφα που δουλεύουν με χαμηλότερα μεροκάματα. Και οι τελευταίοι όμως αντιμετωπίζουν θέματα με τις μετακινήσεις, ενώ η χρησιμοποίηση τους δεν γίνεται με τόση… ευκολία όπως στο παρελθόν καθώς την τελευταία 4ετία απαιτείται εργόσημο και ασφάλισή τους από τις αρχές.


   Σοβαρό πρόβλημα

  «Δεχόμαστε πολλά τηλέφωνα από παραγωγούς θερμοκηπίων αλλά πολύ περισσότερο από ελαιοπαραγωγούς ειδικά αυτήν την εποχή που δεν έχουν εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές τους. Παρακολουθούμε την ελαιοποίηση του καρπού και προσπαθούμε να προωθήσουμε την πρόωρη συγκομιδή του ώστε να μην έχουμε μεγαλύτερη προσβολή από το δάκο. Όμως οι παραγωγοί μας λένε πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς γιατί δεν βρίσκουν εργάτες» ανέφερε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Mάνια Μυλωνάκη.
 Στα πλαίσια του προγράμματος πρόσκλησης εργατών που συστήνεται με ορίζοντα διετίας για φέτος προβλέπονταν στο Νομό Χανίων να προσκληθούν 180 εργάτες από το εξωτερικό και 100 να είναι “παράτυποι”. Για το 2020-2021 η υπηρεσία έχει σχεδιάσει ο αριθμός αυτός να φτάσει του 1.430 αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες.
 Με βάση τη νομοθεσία για να απασχολήσει ένα εργάτη ένας παραγωγός θα πρέπει να έχει εισόδημα 25.000 ευρώ (για μεγαλύτερο αριθμό αυξάνεται και το εισόδημα), να έχει 40 στρ. ελιές (800-900 ελαιόδενδρα) αριθμοί που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Κρήτης. Για το σκοπό αυτό η ΔΑΟΚ όπως και άλλες Διευθύνσεις Περιφερειών έχουν ζητήσει να μειωθεί το ζητούμενο εισόδημα του παραγωγού στο μισό (15.000), τα στρέμματα να πέσουν επίσης κατά 50% (στα 20 στρ.) κ,α.

   Σε αυτήν την κατεύθυνση θα διαμορφωθούν μια σειρά από προτάσεις των Περιφερειών όλη της χώρας προς το Υπουργείο. Πάντως η διαμορφωθείσα κατάσταση ενισχύει τη “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία για τους εργάτες γης, την ίδια ώρα που παρουσιάζεται σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών.