Πιθανότερες ημερομηνίες 26 ή 27 Οκτωβρίου

 

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ 22-09-2020

 

Αν και στόχος του Οργανισμού Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) είναι η πληρωμή, να γίνει ει δυνατόν γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, πιθανότερη ημερομηνία να πιστωθούν οι λογαριασμοί των παραγωγών με την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης για την τρέχουσα χρονιά είναι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις 26 Οκτωβρίου ημέρα Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, ή στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη.epidotiseis2

Το πόσο γρήγορα έτρεξε φέτος η υπογραφή της σχετικής σύμβασης δείχνει τις προθέσεις για όσο γίνεται πιο άμεση προβολή: Είκοσι περίπου ημέρες νωρίτερα από ό,τι πέρσι έλαβε ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως) η απόφαση με την σύμβαση πράξης χρηματοδότησης τήρησης και ταμειακής διαχείρισης του "Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία και ανοίγει το δρόμο για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης του 2020 τον επόμενο μήνα.

Όλα αυτά, με την προϋπόθεση να μην προκύψουν απρόοπτα κωλύματα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις πληρωμές μέχρι το Δεκέμβριο- σημειώνεται ότι επιδοτήσεις δεν δίνονται μήνα Νοέμβριο.

Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ -Αριθμός Φύλλου 3899, στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 (πέρσι είχε πάρει ΦΕΚ στις 3 Οκτωβρίου 2019) προβλέπει χρηματοδοτήσεις 2,3 δις ευρώ με δυνατότητα επέκτασης μέχρι 10% για την πληρωμή ενισχύσεων μέσα στον Οκτώβριο.

Η προκαταβολή που δίνεται στα μέσα και ως τα τέλη του Οκτωβρίου, ανέρχεται στο ύψος του 70% της βασικής ενίσχυσης- δηλαδή γύρω στο 50% με 55% της Ενιαίας Ενίσχυσης. Ακολουθεί ως τα τέλη της κάθε χρονιάς, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, η αποπληρωμή των επιδοτήσεων με το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης συν το ποσοστό που αφορά στο λεγόμενο “πρασίνισμα”.

Πρώτα πιστώνονται οι λογαριασμοί που βρίσκονται στην Τράπεζα Πειραιώς και μετά από μία έως δύο ημέρες πιστώνονται και οι λογαριασμοί στις άλλες Τράπεζες.