Αιτία: Ο φόβος για ενδεχόμενες δακοπροσβολές!

Άρχισε, πρόωρα και φέτος απο τις 20 Σεπτεμβρίου η συγκομιδή σε διάφορες περιοχές της χώρα, υποκινούμενη, ως φαίνεται, απο τον φόβο για επικείμενες δακοπροσβολές, αλλά και απο την πρόθεση να επιτευχθεί λάδι ιδιαίτερης ποιότητας (αγουρέλαιο) το οποίο εκτιμάται ότι θα επιτύχει καλύτερες τιμές,

Στην Κρήτη η πρόωρη συγκομιδή άρχισε στα Χανιά (Κίσσαμο και Αποκόρωνα) αλλά και στο Ηράκλειο (Μεσσαρά), όπου οι πρώτες παρτίδες έδωσαν σχετικώς αναμενόμενα αποτελέσματα. proori sigkomidi

Στην Κίσσαμο σε ελαιοτριβείο στον Άστρικα οι δυο πρώτες παρτίδες είχαν απόδοση 6/1-6,2/1 (16,4%-16,1%) και οξύτητες 0,3ο και 0,4ο και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου Γιάννη Μιχελάκη, ο λόγος της πρόωρης έναρξης ήταν η πρόθεση βιοκαλλιεργητών να αποφύγουν τυχόν δακοπροσβολές και να επιτύχουν καλή ποιότητα.

Στον Αποκόρωνα σε ελαιοτριβείο στον Τζιβαρά οι αποδόσεις ήταν 5,4/1-5,7/1 (18,5%-17,5%), και οι οξύτητες πολύ καλύτερες 0,1ο -0,2ο       

Στην Μεσσαρα (Ασήμι) όπου άνοιξαν επίσης δυο ελαιοτριβεία κυρίως για Βιοκαλλιεργητές, οι οξύτητες ήταν χαμηλές 0,3ο -0,4ο , αλλά οι αποδόσεις ήταν 7-8/1.

Στην Πελοπόννησο η συγκομιδή άρχισε, όπως πάντα νωρίτερα και φέτος, γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου, στον Συν/σμο Αγ. Απόστολων Λακωνίας, για την πρώιμη ποικιλία «Αθηνολιά» και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συν/σμου Μπατσάκη Παναγιώτη, οι αποδόσεις ήταν 5/1, η οξύτητα κάτω του 0,3ο και η τιμή που επιτεύχθηκε με την πρώτη σύμβαση ήταν 3,80€/κ.

Η συγκομιδή άρχισε επίσης και σε άλλες περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου, όπως στους Α.Σ. Νηλέα κοντά στην Πύλο, με την ποικιλία Μαυρολιά και τον Α.Σ. «Θερμασία Δήμητρα» κοντά στην Ερμιόνη, με την ποικιλία Μανάκι και οι αποδόσεις ήταν 6-7/1 και οι οξύτητες 0,2ο -0,3ο .

Γενικά, όμως, η πλειονότητα των παραγωγών και ελαιοτριβείων προσανατολίζεται να αρχίσει κατά τα μέσα Νοεμβρίου ή και κάπως νωρίτερα αν στο μεταξύ υπάρξει αξιόλογη βροχή, οπότε, όπως λένε, οι ελιές «ξελαδώνουν» (αποδίδουν) καλύτερα!