Το ποιοτικό όφελος δεν καλύπτει τις απώλειες ποσότητας 

Οπωσδήποτε, ο φόβος της έξαρσης των δακοπροσβολών κατά τον Οκτώβριο –Νοέμβριο είναι υπαρκτός, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες (38,7ο C στις 26/9 στα Χανιά) που σημειώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και παρά τους αλλεπάλληλους ψεκασμούς που έγιναν απο την πλευρά των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους.

Ωστόσο, συστάσεις της μορφής, «μαζέψτε φέτος νωρίτερeliesα τις ελιές» από υπηρεσίες δεν νομίζουμε ότι ευσταθούν, όχι μόνο γιατί αποτελούν πλήρη ομολογία αποτυχίας της κρατικής δακοκτονίας, αλλά και διότι αν ακολουθηθούν απο όλους τους παραγωγούς, μπορεί να προκαλέσουν σημαντική μείωση της συνολικής παραγωγής του νησιού.

Και αυτό γιατί, με την πρόωρη συγκομιδή, μπορεί βέβαια να επιτευχθεί οξύτητα χαμηλότερη και κάποια συνακόλουθη αύξηση της τιμής, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι το όφελος αυτό θα αντισταθμίσει τις απώλειες στην ποσότητα. Γιατί με αποδόσεις γύρω 12-14%, δηλαδή 7-8/1, που παρατηρούνται αυτή την περίοδο, οι απώλειες μπορεί να φθάσουν και μέχρι και 50% αφού οι αποδόσεις που επιτυγχάνονται, συνήθως, μετά τα μέσα Νοεμβρίου, είναι 20-25%.

Και όλα αυτά γιατί, όπως έχει διαπιστωθεί και πειραματικά αλλά και στην πράξη, η ελαίωση (σχηματισμός λαδιού στον καρπό) αυξάνεται σταδιακά μέχρι και Ιανουάριο, αλλά σαν κατάλληλος χρόνος συγκομιδής, χρόνια τώρα, θεωρείται η περίοδος των μέσων Νοεμβρίου. Κι αυτό γιατί, αργότερα, οι απώλειες ελαιοκάρπου απο τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, συνήθως υπερβαίνουν τα οφέλη απο την αύξηση της ελαίωσης.

Επομένως συστάσεις για επίσπευση της συγκομιδής απο διάφορους παράγοντες για πρόωρη συγκομιδή, πρέπει να εξεταστούν σοβαρά απο τους πολιτικά υπεύθυνους!