Στα πλαίσια προβολής της Κρήτης ως περιβαλλοντικού και πρασίνου προορισμού

Οι Μνημειακές ελιές της Κρήτης και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη του νησιού ως περιβαλλοντικού και πράσινου παραθεριστικού προορισμού, αποτέλεσαν αντικείμενο γυρισμάτων συνεργείου του Γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού RTL, τις προηγούμενες μέρες σε διάφορες περιοχές του Ρεθύμνου και των Χανίων. ntokimanter

Το συνεργείο του Γερμανικού καναλιού που αποτελείται από τον δημοσιογράφο, Andrea Langheim και τον κάμεραμαν Von Wilmsdorff, άρχισε τα γυρίσματα από την Αργυρούπολη και άλλες περιοχές του Ρεθύμνου και συνέχισε στα Χανιά με επισκέψεις στις Μνημειακές ελιές των Βουβών και Βατολάκκου.

Στο Ρέθυμνο είχε συνέντευξη με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου και Πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκη ο οποίος ανάπτυξε τις δράσεις του ΣΕΔΗΚ για την προώθηση του Κρητικού ελαιόλαδο και την ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς, σημαντικό μέρος του όποιου αποτελούν τα Μνημειακά ελαιόδεντρα, τα οποία ο ΣΕΔΗΚ με μεθοδικές ενέργειες, τώρα και 15 χρόνια, προσπαθεί να , αξιολογήσει, αναδείξει και αξιοποιήσει σαν ζωντανά μνημεία της φύσης.

Το Γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο επισκέφτηκε επίσης την γνώστη ανά τον κόσμο Μνημειακή Ελιά των Βουβών και το εκεί Μουσείο Ελιάς, όπου ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης σε συνέντευξη του αναφέρθηκε το ιστορικό της ανάδειξης της, ενώ παράλληλα υπογράμμισε και τα αλλά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά στοιχεία της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή

Επίσκεψη του Γερμανικού καναλιού, έγινε επίσης και στην «Υψωμένη ελιά Βατολάκκου», όπου ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, αναφέρθηκε στον ρόλο του δέντρου στις θρησκευτικές παραδόσεις του χωριού στις οποίες οφείλει και την ονομασία του «Υψωμένη». Όπως είπε, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο αείμνηστος Γιάννης Γαλανάκης, οι κάτοικοι του χωριού, όταν επιδημίες, ξηρασίες η άλλα δεινά έπλητταν το χωριό, με λιτανείες που έκαναν, επικαλούνταν την βοήθεια του Θεού, «υψώνοντας» την Ελιά. Ο ιερέας, ο όποιος προηγείτο της λιτανείας, τοποθετούσε «ύψωμα» (αγιασμένο τεμάχιο από το κέντρο του πρόσφορου) μέσα στον κορμό του δέντρου.