Σε Χανιά, Ηράκλειο και Λασίθι

 

Χανιώτικα Νέα 21-10-2020                                  

 

  

     Σημαντικές ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες σε Χανιά και Πλατανιά, προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το νομό Χανίων το βράδυ της Δευτέρας. Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί ενώ διαδικασίες για διεκδίκηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ έχουν κινήσει οι Δήμαρχοι. Αναφορές σε ζημιές έχουν υπάρξει και στην περιοχή του Στύλου του Δήμου Αποκορώνου , οι οποίες θα έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

   Ειδικότερα , στο Δήμο Πλατανιά , οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Πλατανιά και Βουκoλιών, όπου το χαλάζι «ράβδισε» τις ελιές, ακριβώς στο ξεκίνημα της περιόδου της συγκομιδής. «Βγάλαμε την αναγγελία ζημιών και ήδη έχουμε καταθέσει το σχετικό αίτημα ώστε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να πραγματοποιήσει αυτοψία και να προχωρήσει η διαδικασία για την καταγραφή των ζημιών» τόνισε μιλώντας στα «Χ.ν» ο Δήμαρχος Πλατανιά , Γιάννης Μαλανδράκης.

   Στα Χανιά , μετά από αυτοψία της Δημοτικής Αρχής στη περιοχή της Αγίας Μαρίνας και του Σταλού και συνάντηση με εκπροσώπους του τοπικού συμβουλίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γ.Νικηφοράκης , ήρθε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ώστε να προωθηθούν και να γίνουν εγκαίρως οι απαραίτητες καταγραφές και δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις ,στους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες έχουν πληγεί από την χαλαζόπτωση.

   «Πέρα από την καρπόπτωση που εντοπίζεται για την ώρα τοπικά σε κάποιες περιοχές , το χαλάζι μπορεί να προκάλεσε τραυματισμό του καρπού και η πραγματική ζημιά να φανεί τις επόμενες ημέρες με τον πρώτο ισχυρό άνεμο» ανέφερε στα «Χ.Ν.» ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς κ.Γιώργος Κουμπούρης συμπληρώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς. Στο Πάνω Σταλό διαθέτει ελαιοκαλλιέργιες ο κ. Γ.Μπαλαδάκης ,που είδε όλη τη « βεντέμα» της χρονιάς σκορπισμένη στο έδαφος από τη χαλαζόπτωση το βράδυ της Δευτέρας.

   «Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν ανάμεσα σε Χανιά και Πλατανιά,οι καλλιέργειες που βρίσκονται πιο κοντά στη θάλασσα. Στο Κολυμπάρι πχ. δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ούτε στην ενδοχώρα όπως στις Βρύσες Κυδωνίας» τόνισε ο πρόεδρος του Α.Σ. Χανίων κ. Χαρίλαος Βλαζάκης, ενώ ο Γιώργος Μοτάκης από τον Α.Σ. Παλαιών Ρουμάτων σημείωσε πως σήμερα Τετάρτη αναμένεται να φανεί αν οι ελαιοκαλλιέργειες στην περιοχή του επλήγησαν από το χαλάζι.

   «Στον Αποκόρωνα μας έγινε μια αναφορά για ζημιά στο Στύλο από χαλάζι, στείλαμε τους γεωπόνους μας σε όλες τις κοινότητες και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης θα γνωρίζουμε επακριβώς αν είχαμε ζημιές και το μέγεθος τους. Για την ώρα δεν έχουν διαπιστωθεί» τόνισε ο πρόεδρος της «Αναπτυξιακής Αποκορώνου» κ. Στ.Σταυρουλάκης.

   Σε ότι αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες , που είναι ευαίσθητες στη χαλαζόπτωση και που πέρυσι είχαν προκληθεί μεγάλες ζημιές τόσο σε Κουντούρα όσο και Λαφονήσι μέχρι και χθες δεν είχαν αναφερθεί προβλήματα. «Δεν υπήρξε χαλαζόπτωση στο Λαφονήσι και ευτυχώς δεν είχαμε καμιά ζημιά» μας είπε ο κ. Αντώνης Αρετουλάκης από τον Αγροτικό Σύλλογο Κισσάμου, ενώ από τον Αγροτικό Σύλλογο Σελίνου ο κ. Γιώργος Χαλκιάς τόνισε πως χαλάζι δεν έπεσε στη Κουντούρα.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

   Μεγάλες καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση. Μέχρι και τα όρια του δήμου Χερσονήσου ,οι καλλιέργειες «σφυροκοπήθηκαν» από το χαλάζι και εκτός από το καρπό που έπεσε , ένα μεγάλο μέρος του καρπού που βρίσκεται ακόμη πάνω στα δέντρα δέχθηκε τέτοια πίεση , που όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρος Χιλεντζάκης ,τις επόμενες ημέρες θα σαπίσει.

     Πολύ μεγάλες ζημιές προκάλεσε στις ελαιοκαλλιέργειες αλλά και σε άλλες υπαίθριες καλλιέργειες (πατάτες, οπωροφόρα δέντρα κλπ.)η έντονη χαλαζόπτωση και στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και ειδικότερα στην ευρεία περιοχή από Τάρμαρο μέχρι τη σήραγγα Βραχασίου ενώ οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή αναφέρθηκαν και σε περιοχές της Σητείας.