Ενώ συνεχίζεται η αξιοποίηση του αγριελαίου

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 26-10-2020, Γ. Κώνστας

     Τον πρώτο ελαιώνα από λευκές ελιές έχει συστήσει σε υψόμετρο 580 μ. ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσκλών και ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να παράξει λάδι από αυτές και αν μπορέσει να επεκτείνει την καλλιέργεια!

      Με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Μανούσο Βουλγαράκη βρισκόμαστε στον μικρό ελαιώνα με λευκές ελιές. Λευκές λόγω του καρπού τους όταν ωριμάζει αυτήν την περίοδο. «Ψάχνοντας τις αγριελιές του χωριού βρήκαμε μια λευκή ελιά πριν από μια τετραετία δίπλα σε ένα αγροτικό δρόμο, μεγάλη, κάποια ηλικίας που κανείς δεν ήξερε ποιος την είχε φυτέψει. Από εκεί κάναμε μεταφυτεύσεις πριν από ένα χρόνο και τώρα έχουμε ένα μικρό ελαιώνα με 25 λευκές ελιές και σύντομα θα προσθέσουμε άλλες 40 κάνοντας το μπόλιασμα σε ισάριθμα δέντρα» μας εξηγεί ο κ.Βουλγαράκης. 

 

Λευκές ελιές Χανιώτικα νέα 27 10 2020

     Τα μικρά δέντρα παρότι μόλις ενός έτους έχουν δώσει του πρώτους καρπούς που αυτές τις ημέρες γίνονται λευκοί “όπως τα κουφέτα” λένε οι κάτοικοι της περιοχής. «Ιστορικά ξέρουμε ότι τις έφεραν τις ελιές αυτές οι Ναίτες ιππότες στον ελλαδικό χώρο. Τη χρησιμοποιούσαν περισσότερο για θρησκευτικές τελετές.Εχει καταπληκτικό άρωμα το λάδι της, το “τεστάραμε” σε σύγκριση με τις τσουνάτες, τις λιανολιές και είδαμε ότι είναι ασύγκριτο και περιμένουμε να βγάλουμε την πρώτη σοβαρή παραγωγή κάτι που περιμένουμε να γίνει σε 2-3 χρόνια, ώστε να δούμε ποια είναι τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και αν μπορούμε να το τυποποιήσουμε. Σε κάθε περίπτωση έχει γίνει γνωστή η προσπάθεια μας για αυτό μας ζητάνε υποκείμενα από όλη την Ελλάδα χωρίς εμείς φυσικά να μπορούμε αυτήν την εποχή να τους  εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους» τονίζει ο πρόεδρος του Α.Σ.Μεσκλών.

     «Το χαρακτηριστικό αυτό της λευκής ελιάς δεν είναι πολύ συνηθισμένο, ωστόσο υπάρχουν λευκόκαρπη ποικιλία αγριελιάς που είχε καταγραφεί παλιότερα» είχε σημειώσει στα “Χ.Ν.” ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΣΕΔΗΚ και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς κ. Νίκος Μιχελάκης αναφορικά με τη λευκή ελιά των Μεσκλών.

 

Η προσπάθεια με τις Αγριελιές

 

 

   Τα τελευταία χρόνια ο συνεταιρισμός ξεκίνησε μια προσπάθεια ώστε να μαζεύονται οι καρποί και να παράγει ελαιόλαδο από τις 5.000 αγριελιές που βρίσκονται στην ορεινή περιοχή των Μεσκλών. Οι περισσότερες σε ρεματιές, ανάμεσα σε πρίνους και άλλα δασικά δέντρα για χρόνια θεωρούνταν μην εκμεταλλεύσιμες. Ο συνεταιρισμός δίνει κίνητρα στους παραγωγούς ώστε να μαζέψουν τις αγριελιές τους και παράγει και τυποποιεί το λάδι τους. «Ξέρουμε ότι είναι ποιοτικό λάδι, έχει άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Και εμείς βέβαια αν μια αγριελιά βρίσκεται δίπλα σε ελαιώνα που ψεκάζεται ή λιπαίνεται δεν παίρνουμε τον καρπό της. Παράγουμε περίπου 1 τόνο ανά διετία που το τυποποιούμε σε συσκευασίες των 150 και 250 ml. Το δεύτερο δίνεται μάλιστα στην τιμή των 6 ευρώ και όλη η παραγωγή μας είναι ανάρπαστη! » τονίζει ο κ. Βουλγαράκης.
     Στρατηγική του συνεταιρισμού είναι να αναδείξει τα ποιοτικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελιάς ώστε να αποκομίσει από εκεί την υπεραξία. «Επειδή είμαστε ορεινή περιοχή δεν μπορούμε να έχουμε τη μεγάλη παραγωγή των πεδινών περιοχών, και επίσης έχουμε μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και στο τσουνατόλαδο και στο λάδι της λιανολιάς που παράγουμε. Για αυτό και δίνουμε έμφαση στη βελτίωση της παραγωγής μας – για αυτό και έχουμε από τα πιο σύγχρονα ελαιουργεία στο Νομό – αλλά και στην ανάπτυξη ιδιαίτερων καλλιεργειών όπως της λευκής ελιάς και της αγριελιάς​» καταλήγει ο κ. Βουλγαράκης.