Καθήλωση στα ίδια επίπεδα για τα παλιά

 

Γράφει:  ο Νικ. Μιχελάκης*

 

 

Ενώ οι  τιμές της αγοράς για τα συνήθη λάδια της προηγούμενης περιόδου, δυστυχώς, εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένες στα ίδια χαμηλά επίπεδα (Σx.1.), τελευταία άρχισαν να εμφανίζονται στην Ελλάδα κάποιες ενδείξεις   ανοδικών τάσεων, αλλά μόνο για τα υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένα   νέας εσοδείας, τα οποία οι Ιταλοί επονομάζουν extrissima!πίνακας τιμών οκτώβριος

 

 

Αυτό,φαίνεται να αποτελεί συνέπεια των αυξητικών τάσεων που διαμορφώνονται για τα νέα λάδια στην Ισπανία και Ιταλία όπως φαίνεται και στο Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 27 Οκτ. 20 (Πιν.1.) όπου διαπιστώνονται τα έξης:

Στην Ισπανία όπου τα καλά παλαιά έξτρα έχουν εξαντληθεί, η μέγιστη τιμή των νέων που είναι ακόμα πολύ σπάνια έφθασε στα 3,30€/κ.

Αντίθετα οι τιμές για τα μέσης και χαμηλής ποιότητας παλαιά έξτρα εξακολουθούν να κυμαίνονται μεταξύ 2,10- 2,55 €/κ.

Στην Ιταλία, παρά το ότι οι μέγιστες τιμές των έξτρα στις κύριες αγορές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα 3,60-4,00 €/κ, η μέση τιμή των έξτρα σύμφωνα με το Ινστιτούτο ISMEA την τελευταία εβδομάδα από 3,84€/κ ανέβηκε στα 4,03 €/κ.πίνακας τιμών οκτώβριος

    Στην Ελλάδα το διάστημα αυτό επικρατεί μια μεταβατική κατάσταση. Οι τιμές για τα παλαιά λάδια που φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα (πραγματικά η θεωρητικά) , είναι τελείως διάφορες από τις τιμές των νέων λαδιών.

     Οι τιμές των παλαιών είναι καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα και κυμαίνονται για τα έξτρα οξύτητας 05ο,στην Κρήτη και Πελοπόννησο μεταξύ 2,10 -2,35€/κ.

 

   Αντίθετα οι τιμές των νέων έξτρα, τα οποία μέχρι στιγμής φαίνονται αρκετά βελτιωμένα   σε σχέση με πέρυσι και οι οξύτητες τους είναι κάτω από 0,4Ο, κυμαίνονται από 2,50€/κ μέχρι 3,00€/κ (Πιν.1.) 

 

 

 

 

 

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου, nmixel@otenet.gr