Στις βόρειες περιοχές της Κρήτης οι υψηλότερες βροχές αλλά και οι μεγαλύτερες ζημιές από χαλάζι 

 

Γράφει:  ο Νικ. Μιχελάκης*

 

Οι βροχές που σημειώθηκαν κατά το 5/νθήμερο 19-23 και 28-29 Οκτωβρίου στην Κρήτη, παρά την γεωγραφική ανισοκατανομή τους, τελικά ήταν, γενικά, ωφέλιμες για την ελαιοκαλλιέργεια και ανοίγουν τον δρόμο για μια φυσιολογική έναρξη της συγκομιδής περί τα μέσα Νοέμβριου.

Οι περιοχές που δεχτήκαν τις υψηλότερες βροχοπτώσεις 220-290 mm ήταν οι βόρειες περιοχές των Χανίων, ενώ οι χαμηλότερες 30-60 mm σημειώθηκαν στις νότιες παραλιακές περιοχές του νησιού και την Μεσσαρά Ηρακλείου (Πιν.1.).

Αντίθετα οι έντονες χαλαζοπτώσεις, που σημειώθηκαν, σε ευτυχώς λίγες περιοχές στο ίδιο χρονικό διάστημα, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και ήδη όπως ανακοινώθηκε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποζημιώσεων τους από τον ΕΛΓΑ.πίνακας βροχοπτώσεων οκτωβρίου

Οι περιοχές που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις ήταν κυρίως οι ζώνες από Πλατανιά μέχρι Χανιά,   από Χερσόνησο- Μάλια μέχρι Βραχάσι και τα βόρεια χώρια της Σητείας από Λίστρο μέχρι Χαμαίζι.

Οι ζημιές   από την χαλαζόπτωση ήταν σημαντικές και ποσοτικά με την πτώση του ελαιοκάρπου, αλλά και ποιοτικές με το τραυματισμό του ελαιόκαρπου που κτυπήθηκε και ελπίζεται ότι ο ΕΛΓΑ αυτή την φορά, δεν θα «εφεύρει» περίεργες αιτιολογίες, όπως με τους καύσωνες της Άνοιξης,για να αποφύγει τις αποζημιώσεις αυτές.

 

 

 

 

 

 

 

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. nmixel@otenet.gr