Από την συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ με τηλεδιάσκεψη

 

Γράφει:  ο Νικ. Μιχελάκης* 

 

   Η παραγωγή ελαιολάδου για την περίοδο 2020/21, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται ίδια περίπου με την περσινή και εκτιμάται σε 3,1 εκατομμύρια τόνους.

Στις χώρες όμως της Ε.Ε. θα είναι 2,1 εκ. τόνους και θα είναι έτσι, αυξημένη κατά 270 χ.τ. σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση θα προκύψει από την Ισπανία της όποιας η παραγωγή φέτος θα είναι αυξημένη σε σχέση μεΕΛΑΙΩΝΑΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ πέρυσι και εκτιμάται σε 1.550 χ.τ., αντίθετα από τις άλλες χώρες όπου προβλέπεται μειωμένη   στην Ιταλία ( 250 χ.τ.) και την Ελλάδα (240 χ.τ.)

Μειωμένη επίσης σημαντικά προβλέπεται η παραγωγή και της Τυνησίας που εκτιμάται σε 150 χ.τ. δηλαδή χαμηλότερη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι (300 χ.τ.)

 {module Newsletter Banner}

  Η παραγωγή στην Κρήτη, καίτοι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, από πληροφορίες και εκτιμήσεις του ΣΕΔΗΚ, προβλέπεται καλύτερη από πέρυσι, και εκτιμάται συνολικά σε περίπου   85 χ.τ. , από τους  οποίους θα παραχθούν στα Χανιά 23 χ.τ., στο Ρέθυμνο 7 χ.τ., στο Ηράκλειο 38 χ.τ. και . στο Λασίθι 17 χ.τ

 

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. (nmixel@otenet.gr)