Από την συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ με τηλεδιάσκεψη

  

 

 Γράφει:  ο Νικ. Μιχελάκης*

 

 

Οι Μνημειακές ελιές της Κρήτης και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη του νησιού ως περιβαλλοντικού και πράσινου παραθεριστικού προορισμού, αποτέλεσαν αντικείμενο γυρισμάτων συνεργείου του Γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού RTL, σε διάφορες περιοχές του Ρεθύμνου και των Χανίων.

   

    Κατά τα γυρίσματα αυτά, στο Ρέθυμνο ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης και στα Χανιά ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης στην Μνημειακή Ελιά των Βουβών και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκος Μιχελάκης στην «Υψωμένη ελιά Βατολάκκου», αναφέρθηκαν στην αξία των Μνημειακών ελαιοδέντρων σαν στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομίας και στον ρόλο τους για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού στην ενδοχώρα. ΦΩΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤV ΔΤ

 

Τα γυρίσματα του Γερμανικού καναλιού προβλήθηκαν ιδιαίτερα από τα τοπικά και Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.

 

Μετά την εκπόνηση σχετικών Αρχιτεκτονικών μελετών από τον ΣΕΔΗΚ και την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια συνεχίζονται, αλλά με αργό ρυθμό οι εργασίες για την ανάπλαση των Μνημειακών ελαιοδέντρων στο Μοναστηράκι Αμαρίου και στον Πανασό Γόρτυνας, ενώ στην ελιά Καβουσίου έχουν ανασταλεί λογά διοικητικών προβλημάτων τα οποία ελπίζεται να επιλυθούν.

 {module Newsletter Banner}

 

Σε τελική φάση βρίσκεται η έκδοση βιβλίου με τίτλο : «Μνημειακά ελαιόδεντρα-Ζωντανά μνημεία της φύσης και του ανθρώπου» συγγραφέας του οποίου είναι ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης. Την έκδοση θα υποστηρίξουν μερικώς οικονομικά ο ΣΕΔΗΚ και η Περιφέρεια Κρήτης, την οποία ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. nmixel@otenet.gr