Βραβεύσεις διακριθέντων διαγωνισμού: “Ελιά και λάδι στη ζωγραφική”

 

 

       Χανιώτικα Nέα 19 -6-2021, Γ. Λυβιάκης

   Στην ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς και του ελαιολάδου στόχευσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) με θέμα: “Ελιά και λάδι στη λογοτεχνία”.

ΦΩΤΟ1       

  Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Δήμο Χανίων και το ΜΑΙΧ και περιλάμβανε απονομή βραβείων στους διακριθέντες του διαγωνισμού: “Ελιά και λάδι στη ζωγραφική”.       Τα βραβεία ήταν: 3 χρυσές, 4 αργυρές και 8 χάλκινες πλακέτες της Μινωικής Ελιάς και 12 έπαινοι. 

  Στην προσφώνησή του το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και Επιστημονικός Συβουλος του   ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, σημείωσε ότι η εκδήλωση επιχείρησε «να αναδείξει για πρώτη φορά μια πτυχή από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η ελαιοκομία της Κρήτης.

ΦΩΤΟ2   Τον μοναδικό στον κόσμο πολιτισμό της ελιάς και του ελαιολάδου που έχοντας βαθιές ρίζες και καταβολές στην Μινωική Κρήτη, συνεχίζει στις νεώτερες περιόδους και φτάνει ως τις μέρες μας με τα πολύ αξιόλογα έργα μικρών και μεγάλων καλλιτεχνών και λογοτεχνών. Μια εικόνα τέτοιων έργων αποτελούν και τα θαυμάσια έργα που παρουσιάζονται με τους διαγωνισμούς Ζωγραφικής και Λογοτεχνίας για την Ελιά και το Λάδι που για πρώτη φορά οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ».                           Ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε ότι «ο πολιτισμός της ελιάς στην Κρήτη αποτελεί ένα μοναδικό πλούτο που όμοιος του δεν υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου. Και ο πλούτος αυτός αξίζει να αναδειχτεί και αξιοποιηθεί για μια σειρά από σοβαρούς λόγους. 

Πρώτον γιατί ανεβάζει το πολιτιστικόεπίπεδο των κατοίκων του νησιού και καλλιεργεί τα έμφυτα πνευματικά προσόντα τους. 

ΦΩΤΟ3

 Δεύτερο γιατί μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό προωθητικό μοχλό για την διάθεση του ελαιολάδου και τρίτο γιατί μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας νέας μορφής τουρισμού, του ελαιοτουρισμού η όποια άρχισε να κάνει τα πρώτα μικρά αλλά σταθερά βήματα της τα τελευταία χρόνια στο νησί. Ήδη έχουν δημιουργηθεί στο νησί πολλά έλαιο-μουσεία και έχουν αναπλαστεί αρκετά Μνημειακά Ελαιόδεντρα, που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα σύγχρονα ελαιοτριβεία δημιουργούν χώρους υποδοχής τουριστών. Και σε όλα αυτά βασικό στοιχείο επίδειξης και προβολής είναι ο πολιτισμός της ελιάς ο οποίος με διάφορα μέσα εικόνες, φυλλάδια, video, βιβλία, μπορεί να προβάλλεται στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «μια ταπεινή συμβολή σε όλα αυτά αποτέλεσε και ο διαγωνισμός Ζωγραφικής για την Ελιά και το Λαδί που προκήρυξε ο ΣΕΔΗΚ».   

   Στην εκδήλωση πραγματοποίησε εισηγηση ο κριτικός τέχνης, Δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος, με θέμα: «Η ελιά ως αφορμή εικαστικών αναζητήσεων». 

  Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης, Αντ. Παπαδεράκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων, Γιάννης Νικηφοράκης και ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης.                          

   Διακριθέντες και βραβεια που απονεμηθηκαν

Οι διακριθέντες  στον διαγωνισμο και τα βραβεία που απονεμηθηκαν κατα ηλικιακη κατηγορια   ηταν:

ΧΡΥΣΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ
Ενήλικες: Ρογγίτης Δημήτριος, Πάτρα – Έργο «Μάζεμα Ελιάς στα Καραβουλαίϊκα»
Έφηβοι: Λαμπρινίδου Χαρά, Ηράκλειο-Έργο «Διάλειμμα από την δουλειά» (Εφηβοι)
Παιδιά: Σωμαράκης Μανόλης, Λασίθι, για το έργο του «Το μάζεμα της ελιάς τα παλιά χρόνια»

ΑΡΓΥΡΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ
Ενήλικες: Βάλαρη Σαουνάτσου Αργυρώ, Ρέθυμνο, για το έργο της Υπεραιωνόβια ελιά-γλυπτό της φύσης! Καγιαλή Κουκούλη Φιλία, Ρέθυμνο, για το έργο της «Πέρασμα στο χρόνο».
Σπυριδάκη Μαρία Ελένη, Άγιος Νικόλαος, για το έργο της «Η ζωή στο τραπέζι».
Παιδιά: Δακανάλη Ελισάβετ, 15Ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, για το έργο της «Ο αιωνόβιος καρπός της ελιάς»

ΧΑΛΚΙΝΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ
Ενήλικες: Βονόρτα Ελένη, Ρέθυμνο, για το έργο της «Η χρυσή ελιά»,
Δημητροπουλάκης Πέτρος, Σητεία, για το έργο του «Μνημειακή ελιά Βουβών Πλατανιά Κρήτης», Καπνισάκη Μουστεράκη Αντιγόνη, Χανιά, για το έργο της «Αιωνιότητα», Κοτσιφάκη Μαρία, Ηράκλειο, για το έργο της «Ελιά», Μπραουδάκη Νικολακάκη Ρένα, Χανιά, για το έργο της «Η τέχνη εμπόδιο στη λήθη», Φάσουρας Δημήτριος, Αθήνα, για το έργο του «Άρωμα Ελλάδας», Φραγκιαδάκης Εμμανουήλ, Ρέθυμνο, για το έργο του «Η καρποφορία της χονδρολιάς».                                                         Παιδιά: Θεοδωράκη Χρυσάννα, Ρέθυμνο, για το έργο της «Ελιά στο Ελιά στο ηλιοβασίλεμα»

ΕΠΑΙΝΟΙ
Ενήλικες: Αυγουστάκη Καλλιόπη, Σητεία, για το έργο της «Ελιά, ζωή!», Γαλανοπούλου Ισμήνη, Σητεία, για το έργο της «Το χρυσοδάκρυ», Γλυνιάς Νικόλαος, Ρέθυμνο, για το έργο του «Ένας κρητικός κρεμάει σταυρούς στα δέντρα του για να τα προστατεύει από τους αντάρτες», Γραμματά Ελένη, Λασίθι, για το έργο της «Λιομάζεμα», Κατσανεβάκη Μαρία, Χανιά, για το έργο της «Η προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαιών», Λαγουδάκη Χατήρη Ειρήνη, Αθήνα , για το έργο της «Πυρκαγιά», Μαυροματάκης Δημήτριος, Ρέθυμνο, «Το μέλλον με οδηγό τις ρίζες μας», Μηναδάκη Adriana Borst, Ρέθυμνο, για το έργο της «Ελιές σε περίοδο covid», Ροδαμνάκης Γεώργιος, Ρέθυμνο, για το έργο του «Πανάρχαια ελαιόδεντρα – Εμπρησμός – Δειλή αναγέννηση – Ελπίδα;», Στεφανουδάκη Μαρία, Ηράκλειο, για το έργο της «Η ελιά από την αρχαιότητα στη ζωή του ανθρώπου στα μυστήρια της εκκλησίας», Φραγκούλη Φυτρολάκη Ευαγγελία, Αθήνα, για το έργο της «Κλαδί ελιάς με ώριμους καρπούς».
Παιδιά: Μαράκης Εμμανουήλ, Λασίθι, για το έργο του «Εφορμών ταύρος και ελαιόδεντρο»
Μαθητές του 15ου Σχολείου Ρεθύμνου.