Απορίες και ερωτηματικά για τις επιπτώσεις τους

    

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

Ερωτηματικά προκαλούν οι δυο νέοι Κανονισμοί που ξαφνικά ανακοίνωσε στις 4/11/2 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπεται να ισχύουν από 24/11/22, αφού με αυτούς συμπληρώνει έναν προηγούμενο και καταργεί δύο άλλους επιφέροντας σημαντικές τροποποιήσεις στα χαρακτηριστικά των ποιοτικών κατηγοριών και τα πρότυπα εμπορίας ελαιόλαδων. Τους κανονισμούς αυτούς μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Τόσο οι ασχολούμενοι με την εμπορία (χύμα και τυποποιημένου) όσο και οι παραγωγοί ελαιολάδου αιφνιδιάζονται αφού δεν γνωρίζουν και φυσικά δεν μπορούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των νέων τροποποιήσεων.dddff Ο ΣΕΒΙΤΕΛ, όπως πληροφορούμαστε, έχει προσκαλέσει ήδη σύσκεψη των μελών του για συζήτηση των εξελίξεων και το ίδιο πιθανόν να κάνουν και οι οργανώσεις των παραγωγών παρά την ένταση στην οποία βρίσκονται λόγω γενίκευσης της συγκομιδής.

Σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ η εξέλιξη οφείλεται στην κατάσταση που προκάλεσε στη αγορά η σημαντική πτώση της Ισπανικής παραγωγής, η οποία επηρεάζει το παγκόσμιο ισοζύγιο ελαιολάδου και κατά επέκταση τις τιμές και την λειτουργία της αγοράς.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την άποψη της θεωρεί ότι είναι σκόπιμο να θεσπιστούν πρότυπα εμπορίας για το ελαιόλαδο που να εγγυώνται την ποιότητα του και να καταπολεμούν αποτελεσματικά την απάτη, καθώς και να βελτιώνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των προτύπων εμπορίας.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα διευκρινιστεί ποιοι ωφελούνται και ποιοι όχι, αλλά και ποιοι και γιατί εισηγήθηκαν την περίοδο αυτή τις αλλαγές αυτές!

===============

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του(nmixel@otenet.gr)