Σταθερότητα στην Ιταλία και Ελλάδα

 

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

times 28 6 22  Ενώ στην Ελλάδα και Ιταλία οι τιμές παραγώγου διατηρούνται στα ίδια επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων, έκπληξη αποτέλεσε η αιφνίδια άνοδος των τιμών που παρουσιάστηκε στην Ισπανία σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες.

 Έτσι σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 28 Ιουνίου (www.sedik.gr) στην Ισπανία οι τιμές τους εξτρά εκτινάχτηκαν οι μέγιστες στα 3,94 €/kg από 3,50€/kg, οι μέσες στα 3,50€/kg από 3,33€/kg, και οι ελάχιστες στα 3,35 από 3,25€/kg.

 Μικρότερη αύξηση σημειώθηκε και στα (απλά) παρθένα (οξ<2ο) που αυξήθηκαν στα 3,33€/kg από 3,28€/kg αλλά και στα Λαμπάντε που αυξήθηκαν στα 3,25€/kg από 3,1€/kg.

 Το γεγονός δεν έχει αποδοθεί ακόμη σε συγκεκριμένους λόγους, εκτιμάται όμως ότι σχετίζεται με την επίμονη άρνηση για πωλήσεις των παραγωγών η οποία ενισχύεται από το αυξημένο κόστος παραγωγής και την παρατεταμένη ξηρασία και τους καύσωνες που επεκράτησαν τελευταία στην χώρα.

 Βέβαια συνθήκες έντονης ξηρασίας επικράτησαν τελευταία και στην Ιταλία σε βαθμό τέτοιο που η Κυβέρνηση σχεδιάζει την κήρυξη ορισμένων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οργανώσεις της χώρας εκτιμούν ότι η αγροτική παραγωγή θα μειωθεί κατά 30% και η αξία των ζημιών θα ανέλθει σε 2 δις ευρώ.

 Ωστόσο αλλαγές στις τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία όπου είναι ήδη αρκετά υψηλές δεν σημειώθηκαν προς το παρόν. Εξακολουθούν να κυμαίνονται από 6,30 οι μέγιστες έως 3,95 οι ελάχιστες (Πιν.1)

  Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα παρθένου (Πιν.1) στην Κρήτη κυμαίνονται μεταξύ 3,52-3,30€/kg, με τις υψηλότερες να σημειώνονται σε διαγωνισμούς στη ανατολικές περιοχές και μεταξύ 3,50 -3,25 €/kg στην Πελοπόννησο.

=============

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)